Aloittelijan opas Sotahuutoon
Oletko kiinnostunut bofferonnista? Haluatko mukaan Sotahuutoon? Tämän sivun tarkoitus on auttaa uutta ryhmää mukaan. Sivulla käydään vaiheittain läpi erilaiset asiat, jotka tulee tehdä ja ottaa huomioon.
Sisällysluettelo
Lajiin tutustuminen
Tärkein asia aluksi on tutustua ja saada tuntumaa itse lajiin ja muihin bofferoijiin, jotta sitten myöhemmin tiedät kenen kanssa voit ryhmän perustaa ja minkälaisen ryhmän haluat muodostaa ja miten taistella. Lue myös tiivistelmä Sotahuudon säännöistä. Sivulta Bofferointitreenit voit käydä etsimässä paikkakunnilla olevia säännölisiä treenivuoroja. Mikäli sieltä ei löydy sopivaa paikkaa, voit kysellä foorumien treenit-osiosta onko lähellä toimintaa. Vaikka tällä sivulla keskitytäänkin enemmän oman uuden ryhmän luomiseen, voit myös liittyä johonkin jo olemassaolevaan ryhmään ennen Sotahuutoa tai tulla ilman, jolloin sinut liitetään johonkin paikallaolevaan ryhmään.
Ryhmän muodostaminen
Värväys, sitoutuminen mukaan, yhteinen identiteetti, säännöllinen yhteydenpito, aikataulu. Älä jätä viimeiseen iltaan.
Monet ryhmät syntyvät kaveriporukoista tai kerhoista. Lisää väkeä voi etsiä esimerkiksi foorumien värväys-osasta. Toisinaan pienemmät ryhmät myös liittyvät yhteen vahvuuden lisäämiseksi. Kun olette saaneet tarpeeksi väkeä kokoon, ilmoitelkaa olemassaolostanne foorumilla ja tehkää oma sivu SotahuutoWikiin (ks. Ryhmät).
Huolehtikaa, että jokainen osallistujaa sitoutuu ajoissa tulemaan mukaan. Kun tuleminen varmistuu, katsokaa milloin viimeistään pitää olla maksanut osallistumismaksu. Maksu kannattaa etukäteen kerätä yhdelle maksumiehelle ja maksaa yhtenä könttänä jolloin siitä saa ryhmäalennusta (alennuksen saamiseksi vaaditaan kymmenen henkilöä, mutta pienemmätkin ryhmät on toki sallittua ilmoittaa).
Järjestäkää mahdollisuuksien mukaan vähintään muutama yhteinen harjoituskerta ennen tapahtumaa. Omat säännölliset harjoitukset ovat hyvä keino pitää yhteyttä foorumien ulkopuolella. Kerätkää myös kaikkien ryhmäläistenne puhelinnumerot ja sähköpostiosoitteet - tiedot pitää kulkea vaikka SH-foorumit olisivat nurin. Kyyditkin on hyvä miettiä etukäteen. Pitäkää huoli että kaikki tietävät aikataulun.
Ryhmä tarvitsee oman identiteetin jolla sen erottaa muista ryhmistä. Käytännössä tämä tarkoittaa sotalippua ja samankaltaista vaatetusta (ks. ryhmän ulkonäkö alempana) ja jonkinlaista siihen sopivaa taustatarinaa, joka on tyypillisesti muutamia lauseita, mutta voi olla lyhyt tyyliin "paikallista nostoväkeä", "kristillisiä ritareita Saksasta" tai niin pitkä kuin haluatte.
Ryhmän toimintatapa taistelussa
Miettikää vastaus kysymyksiin:
Miten taistelette? (linjataistelu, tiedustelu, skirmish yms)
Tiedustelijat juoksevat kevyessä varustuksessa metsässä vältellen taistelua ja tuovat tietoa ketä ja kuinka paljon on ja missä. Tämäntyyppiset ryhmät ovat yleensä pieniä ja isommilla ryhmillä tiedustelu on sulautettu osaksi ryhmää.
Skirmish eli kahakointi on varsinaiseen linjataisteluun osallistuvien ryhmien häiriköintiä ja omien selustan suojaamista. Nämä ryhmät ovat yleensä nopeita ja kevyesti panssaroituja, mutta kuitenkin kohtalaisen iskukykyisiä, tarkoituksena kiertää vihollisen selustaan. Kooltaan skirmishryhmät ovat yleensä pieniä tai keskikokoisia.
Linjataisteluryhmän tehtävä on mennä tiettyyn paikkaan ja pitää se tai ottaa vastaan vihollisen vastaavat. Tämäntyyppinen ryhmä on usein suuri ja panssaroitu, mutta myös on myös nähty erittäin hyvin toimivia lähes haarniskoimattomia linjataisteluryhmiä. Lisäksi kannattaa miettiä haluatte olla enemmän rynnäköivä vai tasaisesti työntävä linja, ja haluatteko olla tiivisti pakattu energiapakkaus vai laajaa aluetta hallitseva harvempi ryhmä.
Muunkin tyyppisiä ryhmiä on olemassa, kuten vaikka sotakoneen miehistö, mutta ylläolevat ovat yleisimmät ja helpoimmat muodostaa.
Mikä on tavoiteltava vahvuus ryhmällenne?
Tähänastisissa Sotahuudoissa on ryhmien vahvuudet olleet suunnilleen seuraavat: tiedustelu ~5 soturia, skirmish 10-20 soturia ja linjataistelu 15-40 soturia. Tämä ei tietenkään tarkoita että erikokoisia ryhmiä ei voisi tehdä. Olkaa realistisia vahvuutenne suhteen ja pyrkikää mahdollisimman aikaisin sitouttamaan jäsenet ryhmäänne. Aina tulee jonkin verran perumisia, sairastumisia ja muuta vastaavaa.
Mitä aseistusta aiotte käyttää?
Tiedusteluryhmällä hyväksihavaittu aseistus on miekka ja pieni kilpi tai jousi. Skirmishryhmällä miekka ja pieni tai keskikokoinen kilpi ja varsiase tai pari ryhmällä tai jousi. Linjataistelussa isot kilvet ja varsiaseet ovat ratkaisevia.
Roolit ryhmän sisällä (johtaja, aliryhmät, aliryhmän johtajat, tiedustelu yms)
Ryhmällä on oltava yksi johtaja joka sopii skenaarion strategiasta muiden ryhmien johtajien kanssa ja kertoo sitten eteenpäin kuinka on suunniteltu sekä pitää huolen että oma ryhmä on oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Ryhmän sisällä esimerkiksi alijohtaja viittä soturia kohti on hyvä suhde. Nämä pitävät huolen että rivisoturit pysyvät missä pitääkin ja välittää komentajalta tulevat käskyt. Mikäli ryhmällä on oma tiedustelu on tällekin syytä antaa oma johtaja. Myös lipunkantaja pitää määrätä. Porukan voi myös jaotella tehtävän mukaan. Esimerkiksi varsiaseet, raskaat ja kevyet. Mikäli useampi ryhmäläinen on innostunut johtamaan, skenaarioiden välillä voi vuorotella.
Ryhmän ulkonäkö
Ryhmällä tulee olla yhtenäinen ulkonäkö. Se helpottaa ryhmän tunnistamista ja lisää ryhmän sisäistä yhteenkuuluvuutta. Koska kyseessä on keskiaikatapahtuma, kannustetaan vaatetuksessa keskiaikaishenkisyyteen. Tyypillisin vaatetus on neutraalin näköiset housut ja paita, ja sen päällä tabardi, jossa on oman ryhmän värit ja tunnus. Yksinkertainen tabardi on helppo ja halpa tehdä ja peittää helposti alleen vähän vähemmänkin keskiaikaisen vaatetuksen. Sen sijaan tulee välttää esimerkiksi räikeitä neon-värejä, maastopukua yms. Apua vaatteiden tekoon voi etsiä sivulta Vaatteet ja tunnukset Sotahuutoon. Oman ryhmän ulkonäköä päättäessä on hyvä huomioida ettei tee liian samanlaista olemassaolevan ryhmän kanssa. Ideoita oman ryhmän erottumiseen voi etsiä myös täältä: ryhmien erottuminen erilaisilla propeilla. Myös tietyntyylisellä panssaroinnilla, jos koko ryhmällä sellainen on, pystyy erottumaan. Samanlaiset kypärät tai muut vastaavat suojat auttavat kummasti tunnistamisessa.
Harjoittelu
Sotahuutoa varten kannattaa harjoitella etukäteen. Taistelut tulevat alussa tuntumaan suurilta, sekavilta ja kaoottisilta mutta mitä paremmin on valmistautunut etukäteen, sitä paremmat edellytykset on pärjätä sotakentällä.
Säännöllinen boffaus
Sotahuutoon tullaan lyömään kaveria boffereilla, joten luonnollisinta on harjoitella sitä mahdollisimman paljon.
Ryhmätoiminnan harjoittelu (yhteistoiminta, sisäinen viestintä jne.)
Sotahuudossa liikut ensisijaisesti omana ryhmänäsi. Opetelkaa liikkumaan ryhmämuodossa, johtamaan ja tottelemaan, hyökkämään, kokoamaan hajonnut porukka uudelleen kasaan. Sopikaa komennot joilla toimintaa ohjataan. Tämä on sitä vaikeampaa, mitä suurempi ryhmä ja vaikeampi tilanne. Toisaalta sitä helpompaa mitä paremmin asia on harjoiteltu ja mietitty etukäteen. Sotahuudossa ryhmä tulee aina välillä hajoamaan ja lisäksi kommunikaatio on vaikeaa keskellä taistelua. Näihin on syytä kiinnittää huomiota harjoituksissa varsinkin ennen Sotahuutoa.
Yhteistreenitapahtumat muiden ryhmien kanssa
Ryhmän omissa harjoituksissa on mahdollista oppia paljon, mutta jossain välissä kavereiden taistelutyyli tulee tutuksi ja uusien ihmisten kanssa harjoittelu on paikallaan. Lisäksi näissä pääsee harjoittelemaan suuremmilla joukoilla ja oman ryhmän toimintaa. Seuraa Tapahtumakalenteria ja keskustelufoorumeita.
Muu treenaus
Kannattaa lisäksi pitää yllä ja kasvattaa kuntoa. Kokopäiväinen riehuminen varusteiden kanssa kysyy voimia. Lisäksi opettele etukäteen tunnistamaan muut ryhmät ja opettele säännöt kunnolla. Opettele liikkumaan mahdollisessa haarniskassasi hyvissä ajoin ja myös tunnistamaan osumat aseista haarniskan läpi.
Mukaan tapahtumaan
- Mitä pakkaan mukaan?
Henkilökohtaiset varusteet jokaiselle mukaan: - ruokailuvälineet - omaa purtavaa illaksi ja välipalaksi. - mukana kulkeva juomapullo, myös taistelussa kannettavaksi - pyyhe ja peseytymisvälineet, deodorantti - lääkkeet. Aloita heinäallergialääkitys jo etukäteen jos tarvetta. - hyttysmyrkky - aurinkovoide - teltta, jos ryhmällä ei ole yhteistä - makuupussi ja makuualusta - vaihtovaatteet. Varaudu myös sateeseen. - tukevat ja mukavat kengät, varakengät - aseet, vara-aseet - haarniskat ja suojat - aseiden korjausvälineitä - kello - vähän rahaa pizzatilaukseen tms - jätesäkki suojaamaan varusteita sateella
Ryhmän on lisäksi muistettava: - oma sotalippu - ryhmän yhteinen teltta - aseiden korjausvälineitä - tabardit - roskapussi ryhmälle - muuta?
Muuta huomioitavaa varusteista
Mikäli aiot käyttää jotain erikoisempaa asetta, pakkaa mukaan normaali miekka siltä varalta ettei ensisijainen vaihtoehtosi läpäise asetarkastusta. Aseita olisi muutenkin suotavaa olla useampi kappale hajoamisten varalle.
Kyydit
Tuletteko omalla autolla, julkisella kulkuvälineellä vai tilausbussilla? Hoitakaa kyytijärjestelyt ajoissa.
Ruokailu
Sotahuudossa jaetaan ruokaa liukuhihnaperiaatteella. Asioiden helpottamiseksi kannattaa tuoda oma pakki ja pakastepusseja. Pakki on armeijan kenttäkeittoastia ja niitä saa noin viidellä eurolla eri paikoista. Ennen jokaista ateriaa pakkiin laitetaan pakastepussi johon ruoat kaadetaan. Kun on syönyt, poistaa pakastepussin. Näin ollen pakki pysyy koko ajan puhtaana eikä sitä tarvitse tiskata. Pakissa on myös juomakuppi. (Huom! Vuodesta riippuen saattaa tapahtuma tarjota kertakäyttölautaset. Varmista tämä ao. virallisilta sivuilta etukäteen)
Omaa purtavaa on hyvä tuoda tapahtumaan. Ruokaa on tarjolla tavalliseen päiväruokailuun yllin kyllin mutta Sotahuudossa kulutus on huomattavasti tavallista suurempi. Suklaassa on rasvaa, proteiinia ja sokeria mutta se sulaa helposti kesällä jos sitä pitää esimerkiksi taskussa. Jotain suolaista on myös hyvä olla mukana koska hien mukana sitä tulee poistumaan runsaasti. Nestettä pitää aina tankata, vaikka ei olisi jano. Skenarioalueilla on vesipisteitä josta saa vettä. Sotahuudossa on yleensä ollut kuumaa ja rankkaa, joten nestehukka yllättää helposti. Nyrkkisääntönä voisikin sanoa, että jos jano yllättää, on liian myöhäistä eikä nestetankkaus ole ollut riittävää. Nestehukan oireita ovat mm. huimaus ja päänsärky.
Tapahtuma
Ota mukaan iloista mieltä. Tapahtumasta tulee varmasti hieno ja ikimuistoinen. Aloita nestetankkaus viimeistään edellisenä päivänä. Tule paikalle ajoissa. Ilmoittaudu aluksi infotiskillä ja hae ranneke. Vie varusteet teille osoitettuun paikkaan ja pystytä teltat. Varustetarkastukset kannattaa tehdä ennen yökosteuden laskeutumista jonka jälkeen teippi ei enää tartu maassa olleisiin aseisiin. Tutustu omiin liittolaisiin ja vihollisiin ja lue mahdollisesti jaettu infolehtinen. Selvitä aamun aikataulu. Mene ajoissa nukkumaan. Herätys jokaisen ryhmän omalla vastuulla. Nestetankkaus aloitetaan heti aamulla heräämisen jälkeen. Herää hyvissä ajoin aamupalalle, monta sataa soturia yhtä aikaa syömässä tarkoittaa pitkiä jonoja. Kerääntykää ajoissa briiffialueelle varusteet päällä. Juo aina vettä kun et tee muuta. Johtaja kokoontuu muiden johtajien luo aina ennen skenaarion alkua. Skenaarion jälkeen kerää ryhmäsi, laske kuolleet ja ilmoita se järjestäjille sinulle jaetulla lomakkeella. Juo. Palauta viemäsi liput ja hae omasi. Jatka seuraavaan skenaarioon.
Tapahtuman jälkeen
Kannattaa miettiä mitä tuli tehtyä. Mikä meni hyvin ja mikä huonosti. Syksyllä olisi suotavaa jo aloitella treenikautta. Koulu, työt ja muut vapaa-ajan menot syövät aikaa myös treeniviikonlopuilta, jolloin olisi hyvä sopia hyvin ennakkoon päivä jolloin suurin osa porukasta pääsisi paikalle.