Boffaus

Kohteesta Sotahuuto Wiki
(Ohjattu sivulta Bofferointi)
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Boffaus (joskus myös bofferointi) tai vastaavasti pehmomiekkailu (vaikka muitakin aseita kuin miekkoja käytetäänkin) on kamppailulaji jossa otellaan pehmoaseilla eli boffereilla.

Katso myös:

Lajin kuvaus

Boffausta voidaan harrastaa pelkästä mätkimisen ilosta, itsensä kehittämiseksi, historiallisten taistelutekniikoiden oppimiseksi (*), kuntoilun vuoksi tai taistelun elävöittämiseksi. Syyt boffaamiseen voivat siis olla monet. Boffauksen idea on siinä, että aseet pehmustetaan niin että varusteiden ollessa ehjiä ja järkevällä käytöllä niillä ei voi vahingoittaa. Bofferi voidaan siis antaa aloittelijan käteen ja hänet voidaan laskea suoraan ottelemaan/taistelemaan. Mitään erityisiä suojavarusteita ei tarvita, koska lajin turvallisuus lähtee käytettävistä aseista. Omaa mukavuutta voi tosin lisätä käyttämällä kypärää ja alasuojia ja monet tekevätkin niin. Lisäksi yleisesti käytössäolevissa boffaussäännöissä palkitaan haarniskan käytöstä, ja historiallista tyyliä haluttaessa voi taistelutapahtumassa olla toivomus historiallisesta varustuksesta. Minimissään lajin aloittamiseen riittää kuitenkin kaksi ehjää bofferia ja kaksi innokasta harrastajaa.

Pidemmälle vietynä pehmomiekkailu tarjoaa haasteita niin fyysiselle kuin henkisellekin suorituskyvylle. Järjen käytöllä ja taidolla menestyy paljon paremmin kuin vain voimaperäisellä huitelulla. Samoin aseiden ja aseyhdistelmien monipuolisuus tarjoaa suurta vaihtelua. Pehmoasetekniikalla on toteutettavissa niin miekat, tikarit, nuijat, kirveet, keihäät,hilparit, varstat, jouset kuin erilaiset kilvetkin sekä tietysti oman mielikuvituksen ja fantasian tai scifin jännemmät aseet. Myös taisteluun osallistujien määrä on periaatteessa vapaa aina kaksintaistelusta massataisteluun asti. Tämä onkin yksi boffauksen suurimmista eduista. Kovilla aseilla kontrolloidusta kaksintaistelusta joukkotaisteluun pääseminen vaatii harjoittelua ja oikeita varusteita huomattavasti enemmän. Pehmoaseilla voidaan periaatteessa aloittaa joukkotaistelu melkein heti aseen käteen saannista lähtien. Myös panssarien käyttö on myös mahdollista, mikäli haluatte tunnelma tai käyttämäne säännöt antavat niistä jotain hyötyä.

Periaateessa boffauksella ei ole ikärajaa. Pehmomiekoilla voi kamppailla ja ihan lapsista eli alle kouluikäisistä alkaen aina siihen asti kuin innostusta riittää. Lasten osalta boffaus on useimmiten kuitenkin enemmän leikkimistä kuin kamppailua ja useimmissa ryhmissä yleisiin harjoituksiin osallistujilta vaaditaan sen verran ikää ja kokoa että osallistujat pysyvät muiden mukana. Esimerkiksi Sotahuudossa on 15 vuoden ikäraja, mutta ryhmien harjoitteluun voinee osallistua vapaasti yksilöstä riippuen 10-15 ikäisenä. Asiaa kannattaa tiedustelta lähimmiltä ryhmiltä itseltään. Tuota nuorempien ei silti tarvitse menettää toivoaan, vaan he voivat harjoitella itsensä ikäisille suunnatuissa tapahtumissa ja harjoituksissa (jotkut seurat tarjoavat lastenbofferikerhoja tms.), tai kaverien kanssa.

(*) Bofferin keveys ja tuntuma ei vastaa oikeita aseita, mutta muissakin lajeissa on omat heikkoutensa: esim. SCA:n rottinkitaistelussa ei saa lyödä polveen tai sen alapuolelle ja teräsaseita käyttävissä lajeissa ei iskuja viedä perille kunnollisella voimalla ja pistojen sekä erityisesti nuolien ja heittoaseiden mallintaminen on hyvin hankalaa. Oikeat taistelun periaatteet pätevät kyllä boffauksessakin, joskin joitain tekniikoita pitää hieman muuttaa aseen ominaisuuksia vastaaviksi.

Säännöt

Boffauksessa voidaan periaatteessa käyttää mitä tahansa säännöstöä jonka osallistujat sopivat keskenään. Suurin osa harrastajista käyttää kuitenkin Sotahuudossa käytössä olevia sääntöjä joko suoraan tai hieman soveltaen. Yksinkertaisimmillaan tämä tarkoittaa sitä että osuma raajaan tekee raajasta käyttö kelvottoman ja osuma muualle kuin raajaan tiputtaa ottelijan ottelusta pois. Molemmat jalat tai molemmat kädet menettänyt henkilö, tai henkilö jonka jo menetettyyn raajaan lyödään uudestaan tippuu myös ottelusta pois. Panssarit suojaavat yhdeltä osumalta osumakohtaa kohden.

Varusteet

Boffauksessa ylivoimaisesti käytetyin ase on yhden käden miekka ristimallisella väistimellä. Muita yleisesti käytettyjä aseita ovat kahden käden miekka, tikari, keihäs, hilpari, jousi, heittokeihäs ja varsta (joka on ainakin vuonna 2008 kielletty Sotahuudossa). Lisäksi käytetään paljon kilpiä. Kilpiä on monen kokoisia, muotoisia ja laatuisia, mutta tyypillisimmät kilvet ovat remmikiinnitteinen "heater"-mallinen kilpi, pyöreä kilpi joko remmi ja keskikahvamallisena ja neliskulmainen tornikilpi remmikiinnityksellä. Aseiden valmistuksesta omalla sivullaan.

Treenaus Suomessa

Suomessa on runsaasti säännöllisesti boffaavia ryhmiä ympäri Suomea. Ajankohtaista tietoa saat Boffaustreenit-sivulta. Ryhmiä motivoi yleensä erityisesti vuoden päätapahtuma Sotahuuto. Suurempia tapahtumia voit selata Tapahtumakalenterista.

Boffauksen historiaa

Siitä, kuka alunperin keksi boffauksen, ei ole varmaa tietoa. Boffereita on käytetty jo kauan (kymmeniä vuosia?) Yhdysvalloissa SCA-fighting:ssa (rottinkitaistelu) alaikäisten harjoitusvälineinä ennen siirtymistä rottinkisiin aseisiin. Matalan aloituskynnyksen ja helposti ja halvalla hankittavien varusteiden takia laji on levinnyt paljon alkuperäistä käyttöä laajemmalti. Lisäksi jonkinlaisia pehmeitä aseita "proto-boffereita" on epäilemättä kehitelty varmasti "toisiltaan tietämättä" eri tahojen toimesta.

PK-seudulla boffaus alkoi noin 1990 muutaman innokkaan kaverin kehittäessä turvallista lyömävälinettä. Välineet ovat edelleen pysynyt suhteellisen muuttumattomana. Harrastus laajeni ja perustettiin tilojen saamista varten Korpin klaani jossa kävi viikottain kymmeniä, lopulta parhaillaan 140, ihmistä, joista tosin osa ei tullut pääasiallisesti taistelemaan. (lähde:AI 30.5.09 --Sk) 90-lukuun liittyy myös Suomenlinnan boffaajat. (mitä sitten tapahtui? ja miten homma esim. Jyväskylässä alkoi?)

Suomessa bofferit yleistyivät erityisesti larppien eli näytelmäroolipelien konfliktinmallinnusvälineenä ja siksi boffaus liitettiin aiemmin (ja vieläkin ajoittain) larppaamiseen. Lajit on kuitenkin eriytyneet (2000-luvun alusta lähtien?) toisistaan vaikkakin taistelupainotteisen larpin ja elävöittämispainotteisen boffauksen raja onkin häilyvä ja monissa larpeissa boffaus on yhä keino ratkaista konfliktit. Pääosiltaan lajit ovat erilliset ja niitä voi harrastaa erikseen. Larp-harrastuksen kautta boffaukseen päätyneiden rinnalle on noussut yhä suurempi joukko "pihaboffaajia" joiden juuret ovat ennemminkin puumiekoissa ja leikkisässä taistelussa.

Boffaus omana aktiviteettinaan alkoi muodostua, koska taistelupainotteisella pelaamisella oli kysyntää. Ennen Sotahuutoa järjestettiin jonkin verran mutta epäsäännöllisesti taistelupainotteisia tapahtumia. Suorina innoittajina Sotahuudolle toimivat Faravia II - Tuonen porteilla (2004), Warhammer Live - Valtakunta liekeissä (2004) ja Perämeren Piraatit (2004).

Ensimmäisen Sotahuudon (2005) myötä lajin välineet ja säännöt alkoivat standardoitua, ihmiset harjoitella enemmän ja tarkoitushakuisemmin ja verkostoitua kattavammin. Sotahuudon ympärille alkoi syntyä boffausryhmiä. Tämä kehitys on jatkunut kasvavana trendinä.

Boffaus ulkomailla

Pääartikkeli: Boffaus ulkomailla

Boffaus on varsin universaali ilmiö, ja sitä harrastetaan muodossa tai toisessa lähes kaikkialla maailmassa. Eri maiden välillä on melko suuria eroja boffaussäännöissä, ajattelutavoissa ja verkostoitumisessa. Suuressa mittakaavassa boffausta harrastetaan ainakin Pohjois-Amerikassa ja Euroopan maissa. Pääartikkeli kartoittaa eri maiden boffausta ja sen yhdistyksiä ja käytäntöjä.

Boffaus mediassa

Boffaus on edelleen melko tuntematon olio suomalaisten keskuudessa. Muutaman kerran se on kuitenkin ylittänyt uutisointikynnyksen.

2007

  • Oriveden paikallislehdessä juttu syksyllä 2007. (Löytyykö linkitystä?)
  • Aamulehti Moro kirjoitti 29.7.2007 artikkelin Pirkanmaan boffaajista.

2008

  • TV1 ohjelma Aamusydämellä esitti 12.2.2008 Erik ja Heikki Kasurisen haastattelun liveroolipelaamisesta, jossa sivuttiin myös boffausta ja Sotahuutoa.
  • 2008 monet mediat (Yle1(radio), mtv3 uutiset, ajankohtainen kakkonen) asettivat katseensa sotahuutoon, esim MTV3:n kymmenen uutisten loppukevennyksen muodossa. Katso foorumiketju Kuvat, videot ja media.
  • Syksyllä 2008 Vartti-lehdessä artikkeli Pakilan treenien pohjalta.

2009

2016

Aiheesta muualla

  • [1] Boffaus suomenkielisessä Wikipediassa.