Ero sivun ”Rengaspanssarin perusteet” versioiden välillä
(→Rengaspanssarin ominaisuuksien päättäminen) |
(→Rengaspanssarin ominaisuuksien päättäminen) |
||
Rivi 31: | Rivi 31: | ||
Rautalangan paksuus vaikuttaa siihen, kuinka hyvin se vastustaa vääntämistä. Paksumpaa lankaa on vaikeampi vääntää, mutta siitä tehty rengas ei aukea niin helposti. Paksummasta langasta voi tehdä suurempia renkaita jolloin niitä tarvitsee vähemmän. Esimerkiksi 3mm lankaa käytettäessä renkaiden sisämittana voidaan käyttää 13-15mm, joka tiputtaa renkaiden lukumäärää (=työtä) huomattavasti. Paino sen sijaan kasvaa muutamalla kilolla verrattuna ohuemmasta langasta tehtyyn panssariin. Jos taas jaksaa tehdä haarniskan 1mm langasta 4-5mm sisämitalla, ei paidalle kerry painoa kuin muutamia kiloja, mutta työtuntien määrä on moninkertainen verrattuna paksulankaisiin haarniskoihin. | Rautalangan paksuus vaikuttaa siihen, kuinka hyvin se vastustaa vääntämistä. Paksumpaa lankaa on vaikeampi vääntää, mutta siitä tehty rengas ei aukea niin helposti. Paksummasta langasta voi tehdä suurempia renkaita jolloin niitä tarvitsee vähemmän. Esimerkiksi 3mm lankaa käytettäessä renkaiden sisämittana voidaan käyttää 13-15mm, joka tiputtaa renkaiden lukumäärää (=työtä) huomattavasti. Paino sen sijaan kasvaa muutamalla kilolla verrattuna ohuemmasta langasta tehtyyn panssariin. Jos taas jaksaa tehdä haarniskan 1mm langasta 4-5mm sisämitalla, ei paidalle kerry painoa kuin muutamia kiloja, mutta työtuntien määrä on moninkertainen verrattuna paksulankaisiin haarniskoihin. | ||
− | Käytettäessa pinnoitettuja lankoja (esim. sinkitty ,käämilanka, värjätty/anodisoitu alumiini) kannattaa huomioida värin kuluminen. Alkuun näistä materiaaleista valmistetut paidat voivat olla todella hienoja, mutta käytössä renkaiden välinen kitka, leikkuupintojen hankaus ym. kuluttaa pinnoitteet viimeistään vuoden aktiivisen käytön jälkeen. (kestääkö liekkivärjätty ruostumaton teräs käyttöä?) | + | Käytettäessa pinnoitettuja lankoja (esim. sinkitty, käämilanka, värjätty/anodisoitu alumiini) kannattaa huomioida värin kuluminen. Alkuun näistä materiaaleista valmistetut paidat voivat olla todella hienoja, mutta käytössä renkaiden välinen kitka, leikkuupintojen hankaus ym. kuluttaa pinnoitteet viimeistään vuoden aktiivisen käytön jälkeen. (kestääkö liekkivärjätty ruostumaton teräs käyttöä?) |
Versio 17. kesäkuuta 2008 kello 11.30
Tämän sivun tarkoituksena on opettaa renkaiden tekeminen ja "neljä yhteen"-tekniikan perusteet
Sisällysluettelo
Rengaspanssarin tekemiseen tarvittavat työkalut
Vähimmillään rengapanssarin voi tehdä kaksilla litteäkärkisillä pihdeillä, katkaisupihdeillä ja metalliputkella. Lisäksi hanskat on hyvä olla suojaamassa käsiä.
Työkaluja hankkiessa kannattaa kiinnittää huomiota seuraaviin ominaisuuksiin:
Litteäkärkiset pihdit tulee olla käteen mukavat. Karkea pinta saattaa aiheuttaa rakkoja pidemmillä työskentelyrupeamilla.
Litteäkärkiset pihdit eivät saisi heilua sivusuunnassa paljoa. Heiluminen hidastaa työskentelyä ja pihdit saattaa lipsahtaa renkaalta sormille.
Katkaisupihdit kannattaa olla jouselliset. Työskentely on nopeampaa ja hieman kevyempää kun pihtien avaamiseen ei tarvitse kiinnittää huomiota.
Metalliputki tulee olla niin paksu kuin haluat renkaan sisähalkaisijan olevan.
Hanskojen ei tule painaa tai hangata mistään kohdasta.
Rengaspanssarin ominaisuuksien päättäminen
- Sotahuudon säännöt
Sotahuudossa suojapisteen antavan rengaspanssarin langan paksuuden suhde lenkin sisähalkaisijaan tulee olla vähintään 4:25 neljä yhteen-kudoksella. Esim 2mm langalla sisähalkaisija saa olla korkeintaan 12mm. Suosituimmat mitat ovat 2mm/10mm ja 1,6mm/8mm.
- Rautalangan paksuus ja ominaisuudet
Rautalangan paksuus vaikuttaa siihen, kuinka hyvin se vastustaa vääntämistä. Paksumpaa lankaa on vaikeampi vääntää, mutta siitä tehty rengas ei aukea niin helposti. Paksummasta langasta voi tehdä suurempia renkaita jolloin niitä tarvitsee vähemmän. Esimerkiksi 3mm lankaa käytettäessä renkaiden sisämittana voidaan käyttää 13-15mm, joka tiputtaa renkaiden lukumäärää (=työtä) huomattavasti. Paino sen sijaan kasvaa muutamalla kilolla verrattuna ohuemmasta langasta tehtyyn panssariin. Jos taas jaksaa tehdä haarniskan 1mm langasta 4-5mm sisämitalla, ei paidalle kerry painoa kuin muutamia kiloja, mutta työtuntien määrä on moninkertainen verrattuna paksulankaisiin haarniskoihin. Käytettäessa pinnoitettuja lankoja (esim. sinkitty, käämilanka, värjätty/anodisoitu alumiini) kannattaa huomioida värin kuluminen. Alkuun näistä materiaaleista valmistetut paidat voivat olla todella hienoja, mutta käytössä renkaiden välinen kitka, leikkuupintojen hankaus ym. kuluttaa pinnoitteet viimeistään vuoden aktiivisen käytön jälkeen. (kestääkö liekkivärjätty ruostumaton teräs käyttöä?)
- Renkaan ominaisuudet
Renkaan sisähalkaisija määrää panssarin kestävyyden, painon, työmäärän ja näyttävyyden. Pienempi langan ja halkaisijan suhde on painavampi, kestävämpi, työläämpi ja näyttävämpi kuin suuremmalla halkaisijalla tehty.
Esimerkiksi 2mm rautalangalla ja 10mm putkella saa hyvän kompromissin painon, näyttävyyden ja kestävyyden välillä.
- Kudos
Tällä sivulla esitetty 4-1 eurooppalainen kudos ei ole ainoa mahdollinen tapa tehdä rengaspanssaria. Se on kuitenkin yksinkertainen, kevyehkö ja sotahuudon kehykseen sopiva. Eri kudokset ovat eri painoisia, joustavat eri lailla, näyttävät erilaisilta ja ovat vaihtelevan vaikeita tehdä. Esimerkiksi 6-1-kudos on tiheämpi (näyttää paremmalta, painavampi) ja tarkempi minkäkokoinen ihminen pukee päällensä ja 4-1 japanilainen on kevyempi, harvempi ja joustaa paremmin.
Renkaiden tekeminen
Yleistä rengaspanssarin tekemisestä: työvaiheita kannattaa vuorotella. Tee jousi, leikkaa ja avaa renkaat. Toista. Tämä vähentää tiettyjen paikkojen väsymistä ja jaksat pidempiä aikoja kerralla.
Ensimmäisenä rautalanka on saatava renkaan muotoon. Se tapahtuu helpoiten pyörittämällä rautalanka sopivanpaksuisen putken ympärille. Tavoitteena on saada mahdollisimman yhtenäinen jousi. (kuva 3, alempi jousi)
Kun jousta on riittävän pitkästi, se otetaan pois putken päältä ja leikataan samankokoisiksi renkaiksi (kuva 4, keskimmäinen rengas). Riittävän pitkä tarkoittaa rautalangan tai putken loppumista tai työskentelyn muuttuessa vaikeaksi.
Tämän jälkeen rengasta on avattava hieman(kuva 4, oikeanpuolimmainen rengas) jotta se saadaan menemään toisen renkaan sisälle.
Jousen tekeminen käsin
Käsin renkaiden tekeminen on hitain ja raskain tapa tehdä renkaita. Hyvänä puolena se vaatii vähiten työkaluja. Aloita ottamalla pihdeillä kiinni läheltä rautalangan päätä putkea vasten. Ota toisella kädellä kiinni rautalangasta ja ohjaa sillä lanka tiiviiksi rullaksi putken ympärille. Pyöritä varovasti kunnes saat tukevan otteen kädellä tekeillä olevasta jousesta. Jatka kunnes tulet putken päähän. (joku joka tekee tällä tavoin voinee kertoa tarkemmin?)
Jousen tekeminen vinssillä
Sama kuin käsin, mutta nyt käytä reikää putkessa pitämään rautalangan pää paikoillaan. Veivaa toisella kädellä ja ohjaa lankaa toisella. (Joku tällaisella tehnyt voinee kertoa enemmän ja laittaa paremman kuvan laittesta?)
Vinssi on helppo rakentaa, sillä se syntyy kotikonstein lankusta ja putkesta. Rautakaupoista saa putkea ja yleensä sopiva ja helposti löytyvä putkenpätkä on metrin mittainen. Se taitetaan kaksi kertaa 90 asteen kulmaan (kahvaksi). Mikä tahansa 10mm putki kelpaa. Kupariputki on helppoa vääntää vinssiksi, mutta sen elinikä on rajallinen. Umpiraudasta tehty tanko kestää paremmin, mutta vääntely vaatii enemmän. Vinssiin on myös tehtävä aloituskohta vääntämiselle. Putkessa on helppoa porata reikä jolloin rautalangan alku työnnetään putken sisäpuolelle. Umpimetalliin pitää sahata (tai viilata...) jonkinlainen lovi.
Yksin työskennellessä lyhyt vinssi on hyvä. Silloin toinen käsi ohjaa rautalankaa ja toinen pyörittää kampea. Työ on kuitenkin mukavampaa pidemmällä laitteella ja kahdella hengellä, jolloin voidaan tehdä saman tien jopa metrin mittaisia jousia.
Jousen tekeminen porakoneella
Kevyin ja nopein tapa tehdä renkaita, mutta vaatii pistokkeen läheltä eikä ole autenttinen tapa. Renkaiden teko kuin vinssillä. Risti-istunta lattialla pora reidellä kahva ulospäin ja ohjaava käsi toisella reidellä on yksi tapa.
Eurooppalainen neljä yhteen-kaava
Tämä kaava on hyvin joustava vaakasuunnassa ja jonkin verran joustava pystysuunnassa. Lisäksi se on kudosten kevyemmästä päästä. Lähde liikkeelle kiinnittämällä kolme rengasta ketjuksi. Lisää neljäs rengas kiinni ketjun vapaisiin renkaisiin siten, että muodostuvassa neliössä vastakkaiset renkaat ovat toinen pari samalla tasolla ja toinen pari limittäin (kuva 8). Käännä siten että samassa tasossa olevat renkaat ovat pystytasossa ja limittäiset vaakatasossa. Nyt lisää kaksi rengasta alimpaan. Käännä lisätyt renkaat samoin päin kuin yläpuolella olevat ja kiinnitä ne renkaalla joka on samoin päin kuin rengas, josta ne ovat kiinni. Nyt lisää alas taas kaksi rengasta ja kaksi rengasta oikeaan reunaan kiinnittämään kolme vierekkäistä rengasta. Tässä vaiheessa on huomattavissa toistuvuus (kuva 9) jota jatkamalla voi tehdä tarvittavan kokoisen alueen panssaria.
Tässä vaiheessa on helppoa lisätä renkaita. Kuva 10 näyttää kuinka tehdä rivi kerrallaan panssaria. Tämä on hitaampi kuin kaksi riviä kerrallaan alempana, mutta helpompi hahmottaa.
Kuvat 11 ja 12 näyttävät kuinka panssaria tehdään kaksi riviä kerrallaan. Tämä tekniikka tarvii avattuja ja suljettuja renkaita jotka laitetaan yhtä aikaa kiinni. Ennen kun aloittelija on tottunut miten renkaat liikkuvat tämä saattaa olla vaikeampi tapa kiinnittää renkaita. Kun kokemusta on kertynyt, voi olla merkittävästi nopeampi.
Kääntö (90 astetta)
Joskus panssarin tarvii olla joustavampi eri suuntaan kuin mihin sen asento sopii. Tällöin se pitää kääntää. Esimerkiksi pitkät rengaspanssarin hiat kannattaa kääntää. Tarvitset kaksi kappaletta liitettäviä paloja (kuva 13) jotka on laitettava pysty- ja vaakasuunnat vastakkain. Kiinnitä molemmista paloista kaksi rengasta samalla renkaalla (kuva 14). Jätä tiheämmin suuntaansa olevalla yksi tyhjä väli ja kiinnitä toisen palan renkaisiin kuin kiinnittäisit siihen normaalistikin (kuva 15). Jatka samalla tavalla toisessa palassa yksi väliä ja toisessa normaalisti.
Lisäys
Jotkin projektit kuten rengaspanssarihuppu vaativat panssarin leventämistä tai kaventamista. Tämä saadaan aikaan lisäämällä (tai poistamalla) ylimääräisiä renkaita riville. Tee ensin rivi valmiiksi ja lisää renkaiden väliin ylimääräisiä renkaita(kuva 16). Seuraava rivi jatkuu normaalisti käyttäen myös uusia renkaita kiinnityksessä. Kuinka tiheään ylimääräisiä renkaita tulee laittaa, riippuu miten paljon haluat kudoksen leviävän. Koko levittämistä ei tarvitse tehdä kerralla, vaan voit lisätä muutaman rivin välein ylimääräisiä renkaita.