Rengaspanssarin perusteet

Kohteesta Sotahuuto Wiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämän sivun tarkoituksena on opettaa renkaiden tekeminen ja "neljä yhteen"-tekniikan perusteet

Rengaspanssarin tekemiseen tarvittavat työkalut

Vähimmillään rengapanssarin voi tehdä kaksilla litteäkärkisillä pihdeillä, katkaisupihdeillä ja metalliputkella. Lisäksi hanskat on hyvä olla suojaamassa käsiä.

Pienoiskuvan luominen epäonnistui: Tiedosto puuttuu
Kuva 1: Välttämättömät työkalut

Työkaluja hankkiessa kannattaa kiinnittää huomiota seuraaviin ominaisuuksiin:

Litteäkärkiset pihdit tulee olla käteen mukavat. Karkea pinta saattaa aiheuttaa rakkoja pidemmillä työskentelyrupeamilla.

Litteäkärkiset pihdit eivät saisi heilua sivusuunnassa paljoa. Heiluminen hidastaa työskentelyä ja pihdit saattaa lipsahtaa renkaalta sormille.

Katkaisupihdit kannattaa olla jouselliset. Työskentely on nopeampaa ja hieman kevyempää kun pihtien avaamiseen ei tarvitse kiinnittää huomiota.

Metalliputki tulee olla niin paksu kuin haluat renkaan sisähalkaisijan olevan.

Hanskojen ei tule painaa tai hangata mistään kohdasta.


Rengaspanssarin ominaisuuksien päättäminen

  • Sotahuudon säännöt

Sotahuudossa suojapisteen antavan rengaspanssarin langan paksuuden suhde lenkin sisähalkaisijaan tulee olla vähintään 4:25 neljä yhteen-kudoksella. Esim 2mm langalla sisähalkaisija saa olla korkeintaan 12mm. Suosituimmat mitat ovat 2mm/10mm ja 1,6mm/8mm.


  • Rautalangan paksuus ja ominaisuudet

Rautalangan paksuus vaikuttaa siihen, kuinka hyvin se vastustaa vääntämistä. Paksumpaa lankaa on vaikeampi vääntää, mutta siitä tehty rengas ei aukea niin helposti. Paksummasta langasta voi tehdä suurempia renkaita jolloin niitä tarvitsee vähemmän. Esimerkiksi 3mm lankaa käytettäessä renkaiden sisämittana voidaan käyttää 13-15mm, joka tiputtaa renkaiden lukumäärää (=työtä) huomattavasti. Paino sen sijaan kasvaa muutamalla kilolla verrattuna ohuemmasta langasta tehtyyn panssariin. Jos taas jaksaa tehdä haarniskan 1mm langasta 4-5mm sisämitalla, ei paidalle kerry painoa kuin muutamia kiloja, mutta työtuntien määrä on moninkertainen verrattuna paksulankaisiin haarniskoihin. Käytettäessa pinnoitettuja lankoja (esim. sinkitty, käämilanka, värjätty/anodisoitu alumiini) kannattaa huomioida värin kuluminen. Alkuun näistä materiaaleista valmistetut paidat voivat olla todella hienoja, mutta käytössä renkaiden välinen kitka, leikkuupintojen hankaus ym. kuluttaa pinnoitteet viimeistään vuoden aktiivisen käytön jälkeen. (kestääkö liekkivärjätty ruostumaton teräs käyttöä?)


  • Renkaan ominaisuudet

Renkaan sisähalkaisija määrää panssarin kestävyyden, painon, työmäärän ja näyttävyyden. Pienempi langan ja halkaisijan suhde on painavampi, kestävämpi, työläämpi ja näyttävämpi kuin suuremmalla halkaisijalla tehty.

Pienoiskuvan luominen epäonnistui: Tiedosto puuttuu
Kuva 2: Erikokoisia rengaspanssarikudoksia. Vasemmalta: 8mm, 10mm, 16mm tehtynä 2mm langalla

Esimerkiksi 2mm rautalangalla ja 10mm putkella saa hyvän kompromissin painon, näyttävyyden ja kestävyyden välillä.


  • Kudos

Tällä sivulla esitetty 4-1 eurooppalainen kudos ei ole ainoa mahdollinen tapa tehdä rengaspanssaria. Se on kuitenkin yksinkertainen, kevyehkö ja sotahuudon kehykseen sopiva. Eri kudokset ovat eri painoisia, joustavat eri lailla, näyttävät erilaisilta ja ovat vaihtelevan vaikeita tehdä. Esimerkiksi 6-1-kudos on tiheämpi (näyttää paremmalta, painavampi) ja tarkempi minkäkokoinen ihminen pukee päällensä ja 4-1 japanilainen on kevyempi, harvempi ja joustaa paremmin.

Renkaiden tekeminen

Pienoiskuvan luominen epäonnistui: Tiedosto puuttuu
Kuva 3: Rengasjousia. Taaempi on tehty väärin, edessä oleva oikein.

Yleistä rengaspanssarin tekemisestä: työvaiheita kannattaa vuorotella. Tee jousi, leikkaa ja avaa renkaat. Toista. Tämä vähentää tiettyjen paikkojen väsymistä ja jaksat pidempiä aikoja kerralla.

Pienoiskuvan luominen epäonnistui: Tiedosto puuttuu
Kuva 4: Renkaita. Vasemmalta: suljettu, jousesta leikattu ja avattu rengas

Ensimmäisenä rautalanka on saatava renkaan muotoon. Se tapahtuu helpoiten pyörittämällä rautalanka sopivanpaksuisen putken ympärille. Tavoitteena on saada mahdollisimman yhtenäinen jousi. (kuva 3, alempi jousi)


Kun jousta on riittävän pitkästi, se otetaan pois putken päältä ja leikataan samankokoisiksi renkaiksi (kuva 4, keskimmäinen rengas). Riittävän pitkä tarkoittaa rautalangan tai putken loppumista tai työskentelyn muuttuessa vaikeaksi. Tämän jälkeen rengasta on avattava hieman(kuva 4, oikeanpuolimmainen rengas) jotta se saadaan menemään toisen renkaan sisälle.


Jousen tekeminen käsin

Pienoiskuvan luominen epäonnistui: Tiedosto puuttuu
Kuva 5: Jousen tekemistä käsin

Käsin renkaiden tekeminen on hitain ja raskain tapa tehdä renkaita. Hyvänä puolena se vaatii vähiten työkaluja. Aloita ottamalla pihdeillä kiinni läheltä rautalangan päätä putkea vasten. Ota toisella kädellä kiinni rautalangasta ja ohjaa sillä lanka tiiviiksi rullaksi putken ympärille. Pyöritä varovasti kunnes saat tukevan otteen kädellä tekeillä olevasta jousesta. Jatka kunnes tulet putken päähän. (joku joka tekee tällä tavoin voinee kertoa tarkemmin?)


  • Toinen tapa:

Pidä toisella kädellä lankaa (esim 1,5 metrin pätkää) puolesta välistä kiinni ja putkea tiukasti vasemassa kädessäsi. Pyöritä oikealla kädellä lankaa putken ympäri. Tämä vaatii hieman enemmän käsilihaksia, mutta on helpompaa ja nopeampaa. Kannattaa kokeilla miten lanka pysyy kädessä ennen kuin alkaa sotkemaan.

Jousen tekeminen vinssillä

Pienoiskuvan luominen epäonnistui: Tiedosto puuttuu
Kuva 6: Vinssi renkaiden tekemiseen

Sama kuin käsin, mutta nyt käytä reikää putkessa pitämään rautalangan pää paikoillaan. Veivaa toisella kädellä ja ohjaa lankaa toisella. (Joku tällaisella tehnyt voinee kertoa enemmän ja laittaa paremman kuvan laittesta?)

Pienoiskuvan luominen epäonnistui: Tiedosto puuttuu
Kuva: Vinssiin tehtävä lovi

Vinssi on helppo rakentaa, sillä se syntyy kotikonstein lankusta ja putkesta. Rautakaupoista saa putkea ja yleensä sopiva ja helposti löytyvä putkenpätkä on metrin mittainen. Se taitetaan kaksi kertaa 90 asteen kulmaan (kahvaksi). Mikä tahansa 10mm putki kelpaa. Kupariputki on helppoa vääntää vinssiksi, mutta sen elinikä on rajallinen. Umpiraudasta tehty tanko kestää paremmin, mutta vääntely vaatii enemmän. Vinssiin on myös tehtävä aloituskohta vääntämiselle. Putkessa on helppoa porata reikä jolloin rautalangan alku työnnetään putken sisäpuolelle. Umpimetalliin pitää sahata (tai viilata...) jonkinlainen lovi.

Yksin työskennellessä lyhyt vinssi on hyvä. Silloin toinen käsi ohjaa rautalankaa ja toinen pyörittää kampea. Työ on kuitenkin mukavampaa pidemmällä laitteella ja kahdella hengellä, jolloin voidaan tehdä saman tien jopa metrin mittaisia jousia.

Jousen tekeminen porakoneella

Pienoiskuvan luominen epäonnistui: Tiedosto puuttuu
Kuva 7: Jousen tekemistä porakoneella

Kevyin ja nopein tapa tehdä renkaita, mutta vaatii pistokkeen läheltä eikä ole autenttinen tapa. Renkaiden teko kuin vinssillä. Risti-istunta lattialla pora reidellä kahva ulospäin ja ohjaava käsi toisella reidellä on yksi tapa.


Eurooppalainen neljä yhteen-kaava

Tämä kaava on hyvin joustava vaakasuunnassa ja jonkin verran joustava pystysuunnassa. Lisäksi se on kudosten kevyemmästä päästä. Lähde liikkeelle kiinnittämällä kolme rengasta ketjuksi. Lisää neljäs rengas kiinni ketjun vapaisiin renkaisiin siten, että muodostuvassa neliössä vastakkaiset renkaat ovat toinen pari samalla tasolla ja toinen pari limittäin (kuva 8). Käännä siten että samassa tasossa olevat renkaat ovat pystytasossa ja limittäiset vaakatasossa. Nyt lisää kaksi rengasta alimpaan. Käännä lisätyt renkaat samoin päin kuin yläpuolella olevat ja kiinnitä ne renkaalla joka on samoin päin kuin rengas, josta ne ovat kiinni. Nyt lisää alas taas kaksi rengasta ja kaksi rengasta oikeaan reunaan kiinnittämään kolme vierekkäistä rengasta. Tässä vaiheessa on huomattavissa toistuvuus (kuva 9) jota jatkamalla voi tehdä tarvittavan kokoisen alueen panssaria.

Tässä vaiheessa on helppoa lisätä renkaita. Kuva 10 näyttää kuinka tehdä rivi kerrallaan panssaria. Tämä on hitaampi kuin kaksi riviä kerrallaan alempana, mutta helpompi hahmottaa.

Pienoiskuvan luominen epäonnistui: Tiedosto puuttuu
Kuva 8: Pienin yksikkö rengaspanssaria
Pienoiskuvan luominen epäonnistui: Tiedosto puuttuu
Kuva 9: Rengaspanssarin toistuvuus ylöspäin päällekkäisiä renkaita, sivuttain vuorotellen kallistuneena vasemmalle ja oikealle.
Pienoiskuvan luominen epäonnistui: Tiedosto puuttuu
Kuva 10: Renkaiden lisääminen rivi kerralla

Kuvat 11 ja 12 näyttävät kuinka panssaria tehdään kaksi riviä kerrallaan. Tämä tekniikka tarvii avattuja ja suljettuja renkaita jotka laitetaan yhtä aikaa kiinni. Ennen kun aloittelija on tottunut miten renkaat liikkuvat tämä saattaa olla vaikeampi tapa kiinnittää renkaita. Kun kokemusta on kertynyt, voi olla merkittävästi nopeampi.

Pienoiskuvan luominen epäonnistui: Tiedosto puuttuu
Kuva 11: Renkaiden lisääminen kaksi riviä kerralla: ennen lisäystä
Pienoiskuvan luominen epäonnistui: Tiedosto puuttuu
Kuva 12: Renkaiden lisääminen kaksi riviä kerralla: lisäys


Kääntö (90 astetta)

Joskus panssarin tarvii olla joustavampi eri suuntaan kuin mihin sen asento sopii. Tällöin se pitää kääntää. Esimerkiksi pitkät rengaspanssarin hiat kannattaa kääntää. Tarvitset kaksi kappaletta liitettäviä paloja (kuva 13) jotka on laitettava pysty- ja vaakasuunnat vastakkain. Kiinnitä molemmista paloista kaksi rengasta samalla renkaalla (kuva 14). Jätä tiheämmin suuntaansa olevalla yksi tyhjä väli ja kiinnitä toisen palan renkaisiin kuin kiinnittäisit siihen normaalistikin (kuva 15). Jatka samalla tavalla toisessa palassa yksi väliä ja toisessa normaalisti.

Pienoiskuvan luominen epäonnistui: Tiedosto puuttuu
Kuva 13: Kaksi kappaletta panssaria liitettävänä toisiinsa.
Pienoiskuvan luominen epäonnistui: Tiedosto puuttuu
Kuva 14: Liittävä rengas tulee kiinnittää samoin päin kuin normaalistikin lisäisit renkaan paloihin.
Pienoiskuvan luominen epäonnistui: Tiedosto puuttuu
Kuva 15: Toinen rengas. Huomaa tyhjä väli ylemmällä rivillä.


Lisäys

Jotkin projektit kuten rengaspanssarihuppu vaativat panssarin leventämistä tai kaventamista. Tämä saadaan aikaan lisäämällä (tai poistamalla) ylimääräisiä renkaita riville. Tee ensin rivi valmiiksi ja lisää renkaiden väliin ylimääräisiä renkaita(kuva 16). Seuraava rivi jatkuu normaalisti käyttäen myös uusia renkaita kiinnityksessä. Kuinka tiheään ylimääräisiä renkaita tulee laittaa, riippuu miten paljon haluat kudoksen leviävän. Koko levittämistä ei tarvitse tehdä kerralla, vaan voit lisätä muutaman rivin välein ylimääräisiä renkaita.

Pienoiskuvan luominen epäonnistui: Tiedosto puuttuu
Kuva 16: Lisätty rengas