Gambeson2

Kohteesta Sotahuuto Wiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Kangaspanssarin ompelemisesta. a.k.a gambeson tai padded jack

Yleistä

Tässä artikkelissa käsittelen sen tyyppistä kangaspanssaria, joka kelpaa panssarina itsessään, eli paksua, jäykkää, monesta kangaskerroksesta koostuvaa panssaritakkia. Todisteita tämän tyyppisistä panssareista on sekä löytöjä, tekstejä että kuvia keskiajan Euroopasta. Tämän artikkelin tavoite on auttaa ja opastaa kiinnostuneita tekemään itselleen kangaspanssaritakki, josta saa panssaripisteen Sotahuudossa.

Materiaalit

Päällyskankaan, eli kangas joka tulee takin ulkopintaan, on hyvä olla aika tukeva. Luonnonvärinen tai valkoinen pellavakangas on monella tavalla hyvä vaihtoehto, sitä saa esimerkiksi eurokankaasta noin 10 – 15€ metri (esim. Lato-pellava niminen kangas on hyvä). Myös tukevaa puuvillaa voi hyvin käyttää. Täytekankaaksi on säkkikangas ja lakanakangas todettu toimiviksi. Säkkikangasta saa eurokankaasta noin 4€ metri. Jos haluaa käyttää lakanakangasta, niin kannattaa mieluummin yrittää löytää vanhoja lakanoita kirpputorilta kuin ostaa kangaskaupasta uutta. Kirpputorilta ne ovat selkeästi halvempia. Vuorikankaan eli takin sisäpinnalle tulevan kankaan ei tarvitse olla yhtä tukevaa kuin päällyskangas. Pellava tai puuvilla ovat hyviä vaihtoehtoja myös vuorikankaaksi. Ohutta pellavaa saa alle 5€ metri Ikeasta.

Tikkaamiseen sopii parhaiten sellainen lanka, joka on samaa materiaalia ja väriä kuin päällyskangas. Langan on hyvä olla aika kestävää, koska tikatessa sitä joutuu kiristämään paljon. Kannattaa siis käyttää selkeästi ompelukonelankaa paksumpaa lankaa. Langan paksuus riippuu myös täytteestä, säkkikankaalle käy hyvin aika paksukin lanka, mutta lakanakangas on helpompi tikata vähän ohuemmalla langalla. Pellavalankaa saa ostaa monesta lanka- ja käsityökaupoista, esimerkiksi Teetee-shop Porvoossa myy paljon eri paksuisia pellavalankoja. Oulunkylän ostoskeskuksen kangaskaupassa myydään pellavaista nypläyslankaa, joka on kohtalaisen kestävää. Puuvillalankoja on yleensä vielä helpompia löytää myös Eurokankaasta.

Ompeluneulan paksuus riippuu täytteestä, jos täytteenä on säkkikangasta niin ompeluneula voi olla aika tukeva. Jos täytteenä on lakanakangasta, kannattaa käyttää aika pientä ja ohutta neulaa.

Kangaspanssarin paksuus

Sotahuudon säänöissä lukee, että kangaspanssarin tulee olla vähintään 10mm paksu myös puristuksessa, ja sitä on joskus mitattu jopa työntömitalla. 14 kerrosta säkkikangasta on aika tarkkaan 10mm, ja lakanakangas vaatii vähintään 40 kerrosta jotta siitä tulisi 10mm paksu.

Huomioithan että tavallinen ompelukone ei todennäköisesti kestä näin paksua ommeltavaa. Yksi mahdollisuus on tikata kankaat osissa ja ommella ne yhteen muutamilla strategisilla saumoilla tai pistoilla, toinen on ommella käsin.

Ompelu

==Kaavoja ja malleja Koska kaikille sopivaa kaavaa ei ole, se jää jokaiselle itselleen mietittäväksi, että minkä kokoinen ja mallinen kangaspanssaritakki tekee. Laitan tänne kuitenkin hyödyllisiä linkkejä:

http://histvarld.historiska.se/histvarld/draekter/1300bskytt/1300_bskytt_vapenjacka.html (vaatii vähän kielitaitoa)

http://histvarld.historiska.se/histvarld/draekter/1470soldat/soldat1470_pansar.html

http://www.eskimo.com/~cwn/padded_jack.html

Tässä voisin vielä mainita että kyynärtaiveaukot ja kainaloaukot ovat tosi fiksuja ratkaisuja liikkuvuutta ajatellen.

Ennen kuin leikkaat

Ennen kuin leikkaat kankaat, kannattaa piirtää leikattavat palat kankaalle. Palojen asettelua kankaalle voi suunnitella etukäteen ruutupaperin avulla.

Saumavarat ovat erittäin tärkeitä! Kun ompelee kangaspanssaria tässä neuvotulla tavalla, päällys- ja vuorikankaaseen tulee 3cm saumavaraa joka suuntaan. Täytekankaaseen ei tule saumavaraa.

Tikkaaminen

Tikatessa kannattaa pitää päällyskankaan puoli ylöspäin, jos haluaa sievemmät pistot ulospäin, sillä puolella mitä et koko ajan katso pistot voi mennä vähän vinoon. Pistojen pituus on tikkaajasta kiinni, mutta suosittelen noin 3 – 7 mm pitkiä pistoja.

Tikkaan yleensä saumat ennen kuin ompelen kappaleet yhteen, se on helpompi tapa saada tikkauskuviot hienoiksi. Kun aloitat tikkaamisen, niin kannattaa aloittaa keskisaumalta ja ottaa aina yksi sauma kerralla jompaa kumpaan suuntaan. Silitysrautaa kannattaa myös käyttää, jotta välttyisi siitä että kankaat pussittavat kun olet tikannut kaikki saumat.

Tikkaaminen on melkein hauskinta kangaspanssarin tekemisessä. Tikkaustapoja on erilaisia, perinteisin on ehkä pitkät suorat saumat, mutta myös esimerkiksi ruutu-, salmiakki- ja tähtikuviot on mahdollisia ratkaisuja.

Eri mallisia takkeja. Tikkauksia.jpg

Ompeleminen

Ommeltaessa etu-, taka-, hiha- ja muita kappaleita yhteen suosittelen ensin ompelemaan täytteet yhteen. Ompelu.jpg

Sen jälkeen taitat päällys- ja vuorikankaan, silitysrauta voi olla melko kätevä apuväline myös tähän. Tämän takia kannattaa pitää se 3cm saumavara. Nuppineuloilla saa yleensä kaiken pysymään paikoillaan ennen ompelua. Tikkaus.jpg

Tämän jälkeen tikkaat vaan niin että päällyskankaan sauma näyttää sievältä, vuorikangas pysyy paikoillaan ja täyte pysyy missä pitääkin.

Reunat

Reunat voi tehdä niin, että ensin kääntää ylimääräisen kankaan sisäpuolelle ja kiinnittää nuppineuloilla. Sen jälkeen voi tikata koko reunan. Helma1.jpg

Kun on tikannut reunan niin voi taittaa purkautuvat reunat piiloon, ja ommella sisään taitettu reuna kiinni vuorikankaaseen. Helma2.jpg

-teksti ja kuvat Valter Aspö, 2010