SCA-fighting

Kohteesta Sotahuuto Wiki
Versio hetkellä 17. tammikuuta 2009 kello 19.03 – tehnyt N.Hirvelä (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Lajin kuvaus

SCA-fighting tunnetaan myös nimillä rottinkitaistelu ja SCA Heavy Combat. Laji on moderni versio keskiajan euroopplalaisesta taistelutaidosta ja se lukeutuu täyden kontaktin keppikamppailulajeihin. Laji keksittiin Yhdysvalloissa 1966 jossa se kehitettiin simuloimaan keskiaikaisia tappeluita. Laji tuli suomeen 90-luvulla keskiaikaseuran tapahtumiin, mutta nykyään sitä voi harrastaa kamppailulajina olematta tekemisissä keskiaikaseuran kanssa.

Varusteet ja säännöt

Osumapaikkoja ovat pää, torso, kädet (ranteita ja sormia lukuunottamatta) ja jalat (polvista ylöspäin). Koska kyseessä on täyden kontaktin laji, ei hipaisuja lasketa ja näin ollen turvallisuus tulee varusteiden antamista suojista. Suojattuna pitää olla pää, kaula, munuaiset, kyynärpäät, ranteet (kämmenet ja sormet myös), alapää ja polvet. Aseista löytyy kaikki normaalit lyömävälineet (miekat, polet, kirveet ym.), keihäät, jouset, sotakoneet ja heittoaseet. Ketjukuulat ja nivelletyt aseet ovat kiellettyjä.

Ero boffauksen kanssa

Suurimmat erot ovat kontakti, joka tekee lyöntitekniikasta erilaisen. Osumapaikat ovat hyvin samanlaiset, mutta eroavaisuutta tuovat mm. SCA:ssa se ettei polveen tai siitä alaspäin saa lyödä. Lisäksi joukkotappeluissa on eroavaisuuksia mm. kilpirynnäköissä (johtuen lyöntivoimien erosta). Tästä huolimatta molemmat lajit sopivat toistensa tueksi niin tekniikka kuin ryhmässä toimimisen harjoittelussa.