Ero sivun ”Sntmuutosehdotukset” versioiden välillä

Kohteesta Sotahuuto Wiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun
p
p
Rivi 1: Rivi 1:
 
= Sääntömuutosehdotukset =
 
= Sääntömuutosehdotukset =
  
* Kattavat ohjeet sääntömuutosten kirjoittamiseen [http://forum.sotahuuto.fi//viewtopic.php?t=2876 foorumilla].
+
* Sääntömuutosprosessi kuvattu [http://forum.sotahuuto.fi/viewtopic.php?t=4310&highlight= foorumeilla].
 +
* Kattavat ohjeet sääntömuutosten kirjoittamiseen [http://forum.sotahuuto.fi//viewtopic.php?t=2876 omassa artikkelissaan].
  
 
== Ehdotukset Sotahuutoon 2010 ==
 
== Ehdotukset Sotahuutoon 2010 ==

Versio 23. helmikuuta 2010 kello 16.29

Sääntömuutosehdotukset

Ehdotukset Sotahuutoon 2010

Bambutolpista runkomateriaalia polearmeihin ja 2k-miekkoihin

  • versio 1 Triks lähettänyt jonkin, toistaiseksi tuntemattoman version aiheesta
  • versio 2 Beatific ja muut vielä työstämässä. --> hierottava teksti

Varstojen salliminen ja rakennevaatimukset

  • versio 1 lähetetty by Pahistonttu.

2 raajaa => kuolema

  • Onko lähetetty?

Varsiaseiden maksimipituuden määrittäminen

Versio 1. Teksti muokattavissa. Lähetän sen torstaina (25.2.10). Mikko

Nuoli- ja paunasenttirajat ym.

  • Onko lähetetty?

Ei silmälaseja ilman kasvoja suojaavaa kypärää

  • Onko lähetetty?

Sääntömuutosehdotustekstit

Bambutolpat

Versio 2. Kirjoittajat Beatific, ...

SÄÄNTÖEHDOTUS: Bambutolppa sallituksi pitkien aseiden runkomateriaalina tai rungon osana bambutolpan

EPÄKOHTA Sallitun kevyen, kestävän sekä edullisen runkomateriaalin puute pitkille aseille.

JOHDANTO Tällä hetkellä sallituissa runkomateriaaleissa on varsiaseiden suhteen merkittäviä huonoja puolia. PVC:n osalta 30-millinen on tuplaputkenakin liian löysää yli kahden metrin aseissa, ja 40- ja 50-millisistä PVC-putkista tehdyistä aseista tulee helposti tarpeettoman massiivisia (ongelma lähinnä hilpareiden osalta). Lisäksi paksummat runkoputket vaativat myös enemmän ja kalliimpaa eristeputkea.

Lasikuitu on helpottanut tilannetta, mutta sillä on omat ongelmansa: 20-millinen lasikuitu on sekä kallista että helposti särkyvää. 25-millinen on kestävämpää, mutta vielä kalliimpaa, eikä sekään tunnu kestävän (kaikki Rämän ko. materiaalista valmistavat varsiaseet ja 2k-miekat ovat hajonneet hyvin vähäisellä käytöllä) hakkaamista. Myös 30-millisestä lasikuiturungosta valmistettu 2k-miekka on saatu poikki varsin vähäisellä käytöllä, joten pikaisen arvion perusteella saattaa lasikuitu olla lyömäaseeseen sopimatonta materiaalia.

Maailmalla (ainakin Viro ja Kanadan Bicolline) bambu näyttäisi olevan varsin yleisesti käytössä oleva runkomateriaali sekä miekoille että varsiaseille. 180-senttisinä myytävät bambutolpat (kyllä, kaupassa artikkelin nimi on todella bambutolppa...) ovat Espoolaisen rakentelun ja trenikäytön perusteella (bambutolpparunkoisia aseita, lähinnä hilpareita on valmistettu n. 10kpl ) vaikuttaneet sekä keveiltä että kestäviltä

TAVOITE Bambutolpparunkoiset (30-50-millinen putki) pitkät aseet tulisi sallia Sotahuutoon alkaen vuodesta 2010. Tämä sääntöehdotus ei ota kantaa bambun soveltuvuuteen lyhyissä miekoissa tai muissa lyhyemmissä aseissa, koska ilmaistut epäkohdat eivät koske niitä.

Ohuemmat bambukukkakepit (n. 17-24mm) menevät bofferikäytössä poikki melko helposti. Tämä sääntöehdotus ei ota kantaa niiden käyttöön.

EVIDENSSI - bambu ilmeisesti kestää merkittävästi paremmin kuin lasikuitu (oma näppituntuma, minulla on hallussani viisi bambutolppaa; lisäksi orbitin sanoin, "en saanut paskaksi vaikka yritin"; sittemmin ilmeisesti jokin bambutolpparunkoinen ase kuitenkin hajonnut?) - bambutolpat ovat erittäin jäykkää matskua (jäykempää kuin 30-millinen lasikuitu); toisaalta, on epäselvää, millainen vaikutus rungon jäykkyydellä on sen muuhun kärki- ja terärakenteeseen verrattuna; anekdotaalinen evidenssi espoon treeneistä tuntuisi puhuvan sen puolesta, että bamburunkoiset varsiaseet ovat kohteitaan kohtaan selkeästi hellempiä kuin 40/50-millisestä PVC:stä rakennetut - bambu on merkittävästi edullisempaa kuin PVC ja lasikuitu (180cm pätkä on 6e) - jotkut väittävät bambun sälöytyvän ikävästi hajotessaan, asiasta on ristiriitaista tietoa; teippaus ilmeisesti estää tämän joka tapauksessa; epäselvää, millainen teippaus riittää sälöytymisen (jos sitä tapahtuu) estämiseksi - bambutolpasta rakennetut varsiaseet ja miekat ovat tuntuvasti kevyempiä kuin nykyiset 40/50-millisestä PVC-rungosta tehdyt - keveytensä ansiosta ne ovat myös nopeampia käyttää => mahdollista, että bambu hiljalleen korvaisi nykyistä asekantaa? - bambun saatavuus on kohtuullinen kautta maan (plantagen-liikkeitä on tiheämmässä kuin etraa) - bambua voisi mahdollisesti käyttää "päivittämään" vanhoja 30-millisestä PVC:stä (tuplaputkella tai ilman) tehtyjä varsiaseita - bambua voisi mahdollisesti käyttää yhdessä 25-millisen lasikuidun kanssa todella pitkien keihäiden (mallia teleskooppi) rakennusaineena, säästäen kustannuksissa - bambutolpista saataisiin helposti kevyttä korjausmateriaalia 20- ja 25-millisten lasikuitukeihäiden paikkaamiseen, eikä metalliputkia tarvitsisi käyttää.

VAIHTOEHTOJA - kielletään bambutolpat niiden liiallisen jäykkyyden vuoksi - kielletään bambutolpat pelillisistä syistä (niistä rakennetut hilparit ovat nykyistä hilparikantaa kevyempiä => useimmissa tilanteissa parempia) - rakennetaan bambutolpparunkoisia varsiaseita, käytetään niitä pk-seudun treeneissä ja kerätään kokemuksia

TIIVISTÄEN Maailmalla bambua käytetään aseiden runkomateriaalina. Ohuempi bambukukkakeppi on todettu liian hauraaksi materiaaliksi. Bambutolpista on Suomen boffausskenessä kokemusta ilmeisesti lähinnä Espoossa n. 10 aseen verran, jotka ovat ymmärtääkseni todettu sopivaksi käyttöön. Aiheesta liikkuu kuitenkin jonkin verran huhuja, ja ristiriitaista tietoa sekä ennakkokäsityksiä lienee viljalti. Parhaassa tapauksessa bambutolpat voisivat tarjota erityisesti lyömävarsiaseisiin (hilparit, glaivet) ja pitkiin 2k-miekkoihin aiempia vaihtoehtoja edullisemman ja keveytensä puolesta turvallisemman ratkaisun. Vaikka bambutolpparunkoiset varsiaseet ovat jäykempiä kuin nykyisin sallitut materiaalit, ovat aseet espoon treeneissä todettu "hellemmiksi" kuin vastaavat PVC-versiota. Paino vs. jäykkyys -asiaa tulisi tutkia jatkossa lisää.

JOHTOPÄÄTÖS Bambutolpparunkoiset (30-50-millinen putki) pitkät aseet tulisi sallia Sotahuutoon alkaen vuodesta 2010, olettaen, että järjestäjät testaavat niitä, ja toteavat ne soveltuviksi.

Varsiaseet

Varsiaseiden absoluuttinen maksimipituus

Kirjoittajat Mikko, ....

(Kts. Keskustelu http://forum.sotahuuto.fi/viewtopic.php?t=4132&postdays=0&postorder=asc&start=0)

HUOM! Tässä sääntöehdotuksessa termi "Varsiaseet" viittaa kahden käden aseisiin sekä varsiaseisiin, mutta ei keihäisiin.

SÄÄNTOEHDOTUS: Varsiaseille ja kahdenkäden aseille pitäisi asettaa jokin absoluuttinen maksimipituus, joka ei riipu käyttäjän pituudesta. ( Foorumikeskustelussa ehkä eniten kannatusta saanut 2,5m, mutta myös lyhyempää maksimimittaa on ehdotettu esim.230cm. Kahdenkäden miekoille luultavasti sopiva olisi 180cm) Tarkka pituus kuitenkin jätetään järjestäjien päätettäväksi.

EPÄKOHTA: Tällä hetkellä Varsiaseiden maksimipituus riippuu käyttäjän pituudesta, joka on epäreilua. Pitkät käyttäjät, joilla on yleensä suurempi ulottuvuus saavat lisäetua, koska heidän varsiaseensa saavat olla pidempiä. Näin ollen säännöt asettavat taistelijat eriarvoiseen asemaan. Lisäksi sääntöä on täysin mahdoton valvoa yhtään mitenkään ja on varmaa, että sääntöä on rikottu tähän mennessä sotahuudossa sekä tietoisesti että ei-tietoisesti.

HYÖDYT: Sääntöjen selkeyttäminen. Varsiaseiden pituuden mittaaminen kävisi huomattavasti helpommaksi, kun varsiaseita ei tarvitsisi mitata yhdelle henkilölle. Näin ei myöskään olisi mahdollista kenenkään käyttää itselleen liian pitkää varsiasetta.

MAHDOLLISET HAITAT: Jotkut joutuisivat leikkaamaan oman varsiaseensa lyhyemmäksi. Ei liene kuitenkaan kovin suuri operaatio.

TIIVISTÄEN JOHTOPÄÄTÖS: Varsiaseilla kannattaisi olla absoluuttinen maksimipituus, koska se selkeyttäsisi sääntöjä, tekisi varsiaseiden maksimipituusrajoituksesta reilumman, helpottaisi aseiden tarkastusta ja poistaisi mahdollisuuden (tietoisen tai epätietoisen) huijaamiseen säännössä.

Noudettu kohteesta