Peikkopallo

Kohteesta Sotahuuto Wiki
Versio hetkellä 6. lokakuuta 2009 kello 17.45 – tehnyt 91.145.105.50 (keskustelu) (Säännöt)
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Yleistä peikkopallosta

Peikko- tai örkkipallosta (engl. trollball) on ollut kautta maailman kymmeniä eri mukaelmia larp-, roolipeli- ja pehmomiekkailupiireissä ympäri maailmaa. Tiettävästi peikkopalloa on pelattu muodossa tai toisessa ainakin Suomessa, Ruotsissa, Virossa, Saksassa ja Kanadassa. Itse asiassa näyttäisikin siltä, että siellä missä on pehmeitä aseita, on myös peikkopallo. Yhteistä näille kaikille on yksinkertainen perusidea: kaksi joukkuetta, enemmän tai vähemmän määrätty luku aseita molemmilla joukkueilla ja yksi pallo.

Alla esitetyt säännöt pohjautuvat virolaisiin sääntöihin, mutta niitä on muokattu suomalaisille sopivaksi.

Joukkueen kokoonpano

Jokaisella joukkueen jäsenellä on oma roolinsa, joita on yhteensä viidenlaisia:

 • Juoksija (runner) on joukkueen ainoa jäsen, joka saa kuljettaa palloa. Juoksijalla ei ole asetta hallussaan, eikä pallolla ole sallittua torjua. Juoksija ei saa heittää palloa.
 • Syöttäjällä (dagger) on käytössän lyhyt tikari. Syöttäjä saa heittää palloa, mutta ei kuljettaa sitä. Tukijalan käyttö on sallittu. Syöttäjä ei voi tehdä pistettä heittämällä palloa.
 • Lyöjällä (beater) on hallussaan yhden käden miekka.
 • Hakkaaja (blitzer) käyttää kahden käden asetta - kahden käden miekka, hilpari tai keihäs.
 • Suojaajalla (blocker) on käytössään kilpi, mutta ei asetta. Suojaajalla on kolme (3) kestopistettä.

Puolikkaaseen joukkueeseen kuuluu juoksija, syöttäjä, kaksi lyöjää, suojaaja ja hakkaaja. (yht 6)

Säännöt

Molemmilla joukkeilla on käytössä mahdollisimman identtinen varustus. Kaikilla joukkueen jäsenillä on yksi kestopiste, lukuunottamatta suojaajaa (kilpimies), jolla niitä on kolme. Jokaisesta lyönnistä lasketaan yhden kestopisteen menetys, aseesta tai osumakohdasta riippumatta.

Kestopisteiden ollessa nollassa, pelaaja laskeutuu polvilteen ja laskee ääneen kymmeneen (sekuntiin). Pelaaja on takaisin pelissä sillä hetkellä, kun hän alkaa nousemaan ylös (pelaava voi siis olla "kuolleena" vaikka onkin jo laskenut kymmeneen, ellei ole noussut). Vastajoukkueen pelaajan on sallittua pitää miekkaa pelistä pois olevan pelaajan hartialla, jolloin tämä ei voi jatkaa peliään niin pitkään kun miekka lepää siinä. Tämä ei kuitenkaan vaikuta laskemiseen; miekan asettaminen ei nollaa laskemista, mutta ei myöskään keskeytä sitä. Kun lasku on suoritettu eikä kukaan ole pitelemässä kuollutta pelaajaa, tämä voi nousta välittömästi jatkamaan peliä.

Toiseen pelaajaan saa koskea vartalolla. Toista pelaajaa saa pidellä ja estää. Toisen pelaajan saa kaataa jos sen pystyy hoitamaan hallitusti. Lukottaminen, lyöminen, potkiminen, kutittaminen ja "haliminen" on kiellettyä. Juoksijan jalkoihin heittäytyminen on kiellettyä. Juoksijat saavat kuitenkin painia keskenään.

Juoksijoilta vaaditaan minimisuojavarustus: kypärä ja kyynär- ja polvisuojat. Tavalliset rullaluistelusuojat käyvät. Metallisuojat ovat kielletty (ainoastaan muovi- ja komposiittimateriaalit).

Pelin kulku

Peli aloitetaan aina siten, että molemmat joukkueet (poislukien syöttäjä) odottavat omissa päädyissään. Joukkueiden syöttäjät aloittavat molemmat muutaman metrin keskiviivasta omalta puoleltaan. Tuomari heittää pallon ilmaan keskiviivan yläpuolella ja juoksu alkaa sillä hetkellä, kun pallo irtoaa tuomarin kädestä.

Juoksu loppuu sillä hetkellä kun jomman kumman joukkueen juoksija tai syöttäjä saa lyötyä pallon maahan vastapuolen päätyviivan toisella puolella. Juoksija eikä syöttäjä saa tehdä maalia heittämällä palloa. Peli lopetetaan, kun jompi kumpi joukkuesta on saanut sovitun pistemäärän. Tyypillisesti ottelu käydään viiteen pisteeseen kahden pisteen erolla (esim. 5-1, 6-4, 9-7)


Erot virolaisiin sääntöihin

 • Hakkaajalla on Suomessa yksi kestopiste, Virossa kaksi
 • Virossa kuollut laskee viiteentoista, Suomessa kymmeneen
 • Virossa ei lyödä päähän
 • Virossa peli pelataan erissä, jossa jokaisessa erässä kaksi palloa. Edellisen pallon häviäjä on aina hyökkäysvuorossa eli aloittaa pallon kanssa. Erä voi päättyä toisen voittoon tai tasapeliin (2-0 tai 1-1). Peliä pelataan ainakin kaksi erää. Jos tasapeli, pelataan kolmas erä. Jos vieläkin tasapeli, pelataan yksi ratkaiseva pallo (hyökkääjä arvotaan kolikolla).
 • Syöttäjää ei ole
 • Aloitus tapahtuu jommasta kummasta päästä, ei keskeltä


Aiheesta muualla