Nakkipipo

Kohteesta Sotahuuto Wiki
Versio hetkellä 18. kesäkuuta 2009 kello 23.36 – tehnyt Olho (keskustelu | muokkaukset) (Uudelleenluokitus että tänne joskus joku löytäisikin.)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Metallikypärän alla käytettävä pehmustepipo, jonka on tarkoitus vaimentaa iskua. Metallinen kypärä itsessään ei suojaa päähän tulevilta iskuilta, vaan pään ja metallin välissä tulee olla pehmustetta.

Muita vaihtoehtoisia tapoja on pehmustee kypärä sisältä päin esimerkiksi retkipatjalla tai vaahtomuovilla. Hätätilanteessa pehmusteeksi kelpaa vaikkapa tavallinen pipo.

Nakkipipotekniikka on vain yksi tapa tehdä pehmustepipo. Nakkipipotekniikan perusideana on se, että tehdään kankaasta pipon muotoinen palanen, joka ommellaan täyteen pitkulaisia "taskuja". Nämä taskut täytetään varsinaisella pehmikkeella ja ommellaan kiinni. Pehmikkeeksi kelpaavat kaikki luonnonkuidut. Erityisesti villahuopa toimii hyvin nakkipipon pehmikkeena, mistä nakkipipon nimikin: (villa)huovasta leikataan taskut täyttäviä pitkulaisia paloja joita kutsutaan nakeiksi. Vaihtoehtoisena täytteenä voi käyttää esimerkiksi kangasriekaileita tai karvoja.

Yksinkertaisen nakkipipon tekeminen

Yksinkertaisen nakkipipon kaava: mittaa pään ympärysmitta leveimmästä kohdasta (a), etäisyys pään keskeltä takaraivoon (b) ja etäisyys pään keskeltä kulmakarvoihin (c). Leikkaa kaksi identtistä suorakeidetta, jonka mitat ovat (a)x(b). Leikkaa keskeltä alareunasta suorakaiteita kasvojenaukko. Leveyttä sopivasti, korkeutta (b)-(c). (Kasvoaukon tulisi olla sen kokoinen, ettei se pääse silmille sivu- eikä pystysuunnussa kypärän heiluessa päähän, eli hiukan reilu. Lisäksi se ei saisi olla takaa niin pitkä että se osuu niskaan kun leukaa kääntää ylöspäin.)

Leikkaamisen jälkeen ompele palasten reunat kiinni toisiinsa (pois lukien yläreuna) ja käännä. Ompele pystysuuntaisi viivoja (noin 4cm päähän toisistaan), niin että kappale muodostuu pystysuuntaisista taskuista. Täytä taskut pehmusteella. Bofferointikäytössä sopivan kypärän pehmusteeksi tulevan nakkipipon paksuus on noin 10-15mm. Esimerkiksi rengashupun kanssa käytettynä kelpaa kuitenkin huomattavasti ohuempi.

Täyttämisen jälkeen ompele nakit kiinni yläreunasta. Ompele kappale takasauma kiinni. Ompele yläreunaan narukuja. Pujota naru kujasta ja kiristä aukko umpeen. Nakkipipo on valmis.