Miekan teko-ohjeet

Kohteesta Sotahuuto Wiki
Versio hetkellä 19. elokuuta 2013 kello 12.43 – tehnyt Vaahtopelti (keskustelu | muokkaukset)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Pienoiskuvan luominen epäonnistui: Tiedosto puuttuu

Perusmiekka Ropeconin -13 bofferipajasta. Punaisella sääntöjenmukaiset vähimmäisvaatimukset pehmusteille ja rungon halkaisijalle. (Arvot väistimen tulppauksessa ja pommelin putkieristeessä suosituksia)


Ennen rakentamisen aloittamista, kannattaa tarkistaa voimassaolevat materiaalirajoitukset sotahuudon säännöistä sotahuuto.fi/node/78 luvun "3.Aseet ja asejärjestelmät" alta.


Miekan tulee olla 40-180 cm pitkä.

Miekan kahva saa olla pituudeltaan enintään kolmasosan koko aseen pituudesta.

Alle 110 cm pitkän miekan runko tulee rakentaa 25 mm tai 32 mm PP-putkesta. Tätä pitemmät miekat tulee rakentaa 32 mm PP-putkesta. 110-140 cm pitkät miekat voi vahvistaa tuplaputkella kolmasosan pituiselta matkalta niiden pituuteen nähden. Tätä pitemmät miekat voi vahvistaa tuplaputkella tai bambulla puolen miekan pituiselta matkalta.

Kaikissa miekoissa tulee olla tulppauksen lisäksi pistokärki. Alle 110cm miekoissa riittää 8 cm, sitä pidemmissä miekoissa vaaditaan 12 cm vaahtomuovikärki.

Miekan terä kiertää kahta puolta runkoputkea kohti kahvaa alkaen pistokärjestä, joka sekin on terää. Alle 110 cm pituisen miekan varsinaisen iskuterän on oltava vähintään puolet koko aseen pituudesta ja hamarapuolen terän on oltava neljäsosa koko aseen pituudesta. Yli 110 cm pituisissa miekoissa myös hamarapuolen terän tulee olla vähintään puolet koko aseen pituudesta. Terä tulee rakentaa runkopehmusteen päälle käyttäen 15 mm paksua ja alle 110 cm pitkissä miekoissa 30 mm leveätä tai sitä pitemmissä miekoissa 40 mm leveätä solumuovia. Miekan suurin sallittu pituus on 180 cm.

Miekan väistin tulee pehmustaa 7 mm paksulla solumuovilla (päiden tulppaus 14 mm).

Jos miekkaan haluaa tehdä käsisuojuksen (ns. käsikupin), on se tehtävä niin jäykäksi, että se todella suojaa sormia lyönniltä. Myöskään käsisuojuksessa ei saa olla teräviä kohtia, joilla saattaisi vahingoittaa itseään tai muita.

Putkea saa taivuttaa mutta putki ei saa terän osalta olla eteenpäin kaartuva eikä siinä saa olla kiinni pitämiseen millään lailla soveltuvaa koukkua tai piikkiä. Putkea saa litistää ovaalin muotoiseksi vain kahvan osalta.

Oman miekan terästä voi pitää toisella kädellä kiinni.

Mitä Bofferin tekemiseen tarvitaan?

 Työvälineet:
  -Puukko
  -Sakset
  -Saha (putken katkaisuun)
 Materiaalit:
  -Runkoputki, 32mm paksua ja 1,6mm seinämillä varustettu PP-putki 
  -Väistimiin PE-putkea tai puutarhaletkua 
  -Runko ja teräpehmusteeksi 28mm sisämittaista 15mm paksua putkieristettä (Climasnap)
  -Kärkipehmusteeksi vaahtomuovia (Etola myy jämäpaloja kilohinnalla)
  -Yleislisäpehmusteeksi retkipatjaa 
  -Pinnoittamiseen ilmastointiteippiä (mm. Advance pehmeytensä ja keveytensä vuoksi)

Miekkaa tehtäessä tarvitaan runkoputki. Suositeltavinta olisi käyttää 32mm läpimittaista ja 1,6mm seinamillä varustettua PVC-putkea. Tässä vaiheessa on hyvä varoittaa että tuolla 32mm putkella ei kannata lähteä tekemään paljoa yli 125cm:n aseita koska rungon kestävyys joutuu pahalle koetukselle pitkissä aseissa.

Miekan väistimiin, jos sellaiset halutaan tehdä, tarvitaan 20-25mm PE-putkea tai puutarhaletkua. PE-putkella tulee tukevampi, mutta se on vaikeampaa työstää. Puutarhaletkulla puolestaan saadaan helpommalla, tarpeeksi kestävää, ja lisäksi puutarhaletkua voidaan käyttää hienompien kädensuojien tekemiseen tai kilpeen, joten se on monikäyttöisempää.

Miekan runkopehmusteeksi ja teriin 15mm paksuista putkieristettä. Putkieristettä ei kannata korvata retkipatjalla koska rullalle käännetty retkipatja muuttuu ”pinkeäksi” ja hajoaa nopeasti. Paloista yhteen kyhätty retkipatja terä taas hajoaa helposti käytössä.

Kärkipehmusteeksi tarvitaan vaahtomuovia eli materiaalia, jota löytyy tavallisen patjan sisältä. Älkää kuitenkaan käyttäkö käytössä liiskaantunutta vaahtomuovia. Retkipatjaa tarvitaan rungon ja väistimien päiden pehmustamiseen ja mahdollisiin pikkusäätöihin. Koko miekka päällystetään lopuksi ilmastointiteipillä, terä pituussuunnassa. Älä käytä liian jäykkiä teippejä jottei miekasta tule kova.

(Kuva 1): Työvälineet ja materiaalit

Miekan kasaaminen

Kun runkoputki on sahattu, jää sen reuna epätasaiseksi (Kuva 2). Putken kärki pitää käsitellä niin että siihen ei jää mitään röpelöä tai terävää reunaa joka kykenisi leikkaamaan teippiä. Tämän jälkeen runkoputken kumpaankin päähän laitetaan yksi kerros teippiä niin että putken suu peittyy ja teippi kiinnityy hyvin putken seinämiin (Kuva 3). Tämän jälkeen retkipatjasta leikataan hieman putken päätä isompia kiekkoja. Kolme kiekkoa miekan peräpäähän ja kolme keikkoa miekan etupäähän. (Kuva 4). Kiekot asetetaan putken päiden päälle ja teipataan kiinni (Kuva 9).

Tämän jälkeen lähdetään tekemään väistintä. Leikataan puutarhaletkusta halutun mittaiset pätkät (yleensä 2 riittää, paksulla letkulla 1). Ne voi joko asettaa rungon kummallekin puolelle ja teipata kiinni (helppoa) tai niihin voidaan tehdä halkio (Kuva 6) ja pujottaa rungon ympärille (Kuva 7). Riippumatta kummalla tavalla väistimen tekee se teipataan kiinni runkoon halutulle paikalle (putken perän ja väistimen väliin pitäisi jäädä käden tai käsien viemä tila + 5cm) ja samalla puutarhaletkut kannattaa teipata kiinni toisiinsa. Lopuksi väistimen päihin teipataan vielä palat retkipatjaa (Kuva 8).

Seuraavaksi lähdetään tekemään miekan terää. Otetaan 28mm sisämittaista putkieristettä ja mitataan siitä hieman terää pidempi pätkä (Kuva 9) ja vedetään se terän päälle. Tämän voi myös tehdä niin että pujottaa pehmusteen ensin teräputken päälle, ja leikkaa lopuksi sopivalta korkeudelta. Jos syystä tai toisesta pehmuste putki jää liian lyhyeksi voidaan sitä jatkaa laittamalla lisäpala kahvan viereen, ei missään nimessä miekan kärkeen. Lopputuloksena rungon pehmustettuine kärkineen pitäisi jäädä selvästi pehmusteen sisälle (Kuva 10). Putkieristeissä on jossain kohtaa halkio tai muu avauspaikka ja se kannattaa teipata umpeen (Kuva 11).

Tämän jälkeen aletaan tehdä iskuteriä miekkaan. Putkieristeestä pitäisi leikata pois kiinnityshammastus (tätä ei haluta terään) (Kuva 12). Seuraavaksi putkieristettä halkaistaan sopivan levyisiin (4-5cm) paloihin (Kuva 13). Terät liitetään runkopehmusteen päälle. Kiinnittäminen voidaan tehdä laittamalla pienet kaksipuoliset teipit palojen väliin (kuten tässä esimerkissä) tai teippaamalla kevyesti palojen päältä ne yhteen. Tärkeintä on että palat pysyvät kasassa tekovaiheen ajan. Päällimmäisen pehmusteen pitäisi tulla noin sentin tai kaksi aiempaa pehmustetta pidemmälle. Putkieristeen avauskohta (jonka päälle aiemmin laitettiin teippi) kannattaa laittaa miekan hamarapuolelle (jos sellainen on) tai paikkaan jossa joku muu pehmuste on sen päällä. Lisäksi lappee puolelle kannattaa tehdä pienet sentin leveät ja sentin syvät leikkaukset (Kuva 14). Tämä ei ole välttämätöntä, mutta lisää miekan kestävyyttä.

Kun terä on valmiina aletaan tekemään väistimiä kuntoon. Otetaan 28mm sisämittaista putkea ja leikataan siitä sopivat palat jotka peittävät väistimet sekä leikataan sopivasti niin että ne asettuvat hyvin paikoilleen (Kuva 15). Mikäli mikään kohta väistimestä näkyy, niin leikataan siihen retkipatjasta tai putkieristeen paloista sopiva lisä pala ja teipataan se paikoilleen. Nyt väistinkin on teippaamista vaille valmis.

Seuraava työvaihe on pistokärjen tekeminen. Leikataan sopiva vaahtomuovin palanen joka on terän levyinen ja paksuinen ja noin 10cm pitkä. Muotoillaan saksilla pala niin että terään kiinnitettävä osa tulee T-malliseksi (istuu hyvin terän pehmusteiden muodostamaan koloon) ja kärki osa pyöristetään siten että siihen ei jää teräviä kulmia ja muoto on niin iso ettei se mahdu silmäkuoppaan (Kuva 16).

Kun pistokärkikin on saatu valmiiksi on vuorossa terän teippaaminen ilmastointiteipillä. Teippaaminen pitäisi suorittaa terän pituussuunnassa (3 tai 4 suikaletta paksuudesta riippuen) ja aloittaa väistimestä alkaen. Teippiä pitää käyttää mahdollisimman vähän, eli ei vedetä moninkertaista teippia kuin saumakohtiin. Kärjen teippaaminen on siitä vaikeaa, että teippiä ei saa kiristää vaahtomuovia vasten, vaan se pitäisi ensin vetää tarpeeksi pitkälle (Kuva 17) ja sen jälkeen taittaa kevyesti kärjen toiselle puolelle ja siellä taas väistimeen asti. Lisäksi kärjessä löysiksi jääneitä kulmia ei saa vain rytistää, vaan ne pitäisi viiltää varomvasti auki, ja taitella/laskostaa siististi niin että terä jää mahdollisimman tasaiseksi. Kun yksi teippi on saatu paikalleen vedetään uusi teippi sen vierestä niin että teippien reunat menevät vähän päällekkäin ja muotoillaan taas siistiksi. Lopulta koko terä ja kärki pitäisi olla siististi teipattuna (Kuva 18). Kärkeen olisi hyvä tehdä pieni reikiä neulalla tai saksen kärjillä, niin ilma pääsee liikkumaan vapaammin. Väistin on vielä osittain teippaamatta ja lisäksi varren päähän pitäisi lisätä pehmuste pommeliksi (Kuva 19). Pommelin pitäisi tulla hieman runkoputkea pidemmällä, niin että runkoputken pää ei tule pommelin läpi. Tarvittaessa lisätään lisäpehmustetta pommelin päätyyn. Väistin voidaan teipata melko vapaasti kunhan vältetään suuria teippi kerrostumia ja muistetaan peittää kaikki kohdat. Lopuksi teippiä vedetään pommelin ympärille ja mahdollisesti kahvaan, tosin kahvaan voi olla mukavampi laittaa jotain parempaa teippiä, nahkaa tai kierrettyä hihnaa. Nyt bofferin pitäis olla valmis (Kuva 20). Jos halut saada miekkasi hienoksi, niin sen kannattaa antaa kuivua pari päivää. Heti käyttöön otettuun miekkaan tulee kurttuja, mutta ne ovat lähinnä kosmeettinen haitta.

Pienoiskuvan luominen epäonnistui: Tiedosto puuttuu
1. Tarvikkeet
Pienoiskuvan luominen epäonnistui: Tiedosto puuttuu
2. Leikataan runkoputki ja puukolla siistitään leikkausreunat
Pienoiskuvan luominen epäonnistui: Tiedosto puuttuu
3. Tulpataan rungon kärjet teipillä
Pienoiskuvan luominen epäonnistui: Tiedosto puuttuu
4. Leikataan retkipatjasta/solumuovista kärkeen ja pommelipäähän kolme putken levyinestä pyöreää levyä
Pienoiskuvan luominen epäonnistui: Tiedosto puuttuu
5. Teipataan levyt paikalleen
Pienoiskuvan luominen epäonnistui: Tiedosto puuttuu
6. Otetaan kaksi (tai yksi jos käytetään paksua letkua) noin 25-30cm pätkää puutarhaletkua ja halkaistaan niiden keskelle noin 5cm pitkittäinen viilto
Pienoiskuvan luominen epäonnistui: Tiedosto puuttuu
7. Pujotetaan letkut runkoon
Pienoiskuvan luominen epäonnistui: Tiedosto puuttuu
8. Teipataan väistin tukevasti paikalleen ja tulpataan putkien kärjet retkipatjalla
Pienoiskuvan luominen epäonnistui: Tiedosto puuttuu
9. Mitataan sopiva pätkä 28mm sisämittaista eristeputkea. Sopiva pätkä = väistimestä miekan kärkeen + 3-4cm
Pienoiskuvan luominen epäonnistui: Tiedosto puuttuu
10. Leikatun putken tulee tulla runkoputken yli kuvassa näkyvällä tavalla
Pienoiskuvan luominen epäonnistui: Tiedosto puuttuu
11. Teipataan hammastus umpeen, jotta vältytään hammastuksen auki repeämiseltä kovassa käytössä
Pienoiskuvan luominen epäonnistui: Tiedosto puuttuu
12. Terän eristeputkesta leikataan hammastukset pois
Pienoiskuvan luominen epäonnistui: Tiedosto puuttuu
13. Leikataan hampaaton eristeputki sopivan levyisiksi paloiksi (4-5cm)
Pienoiskuvan luominen epäonnistui: Tiedosto puuttuu
14. Teipataan teräeristeet paikalleen muutamalla kaksipuoleisella teipin palalla (helpottaa teippaamista). Huomaa, että myös teräpehmusteiden tulee tulla kuvan mukaisesti yli, jotta ne tukevat kärkipehmustetta
Pienoiskuvan luominen epäonnistui: Tiedosto puuttuu
15. Pehmustetaan väistin 28mm sisähalkaisijan putkieristeellä kuvassa näkyvällä tavalla
Pienoiskuvan luominen epäonnistui: Tiedosto puuttuu
16. Muotoillaan vaahtomuovista kärkeen sopiva pehmuste (ei teräviä muotoja, jotka mahtuisivat silmäkuoppaan!)
Pienoiskuvan luominen epäonnistui: Tiedosto puuttuu
17. Teipataan terä. Pistin tulee teipata "kevyellä kädellä", niin ettei vaahtomuovi painu kasaan
Pienoiskuvan luominen epäonnistui: Tiedosto puuttuu
18. Miekka teippauksen jälkeen.
Pienoiskuvan luominen epäonnistui: Tiedosto puuttuu
19. Tehdään pommeli 28mm sisämitan putkieristeestä (tai retkipatjasta/solumuovista). Pommeli ja väistimen päät tulee tulpata ennen teippaamista.
Pienoiskuvan luominen epäonnistui: Tiedosto puuttuu
20. Valmis miekka