Miekan teko-ohjeet

Kohteesta Sotahuuto Wiki
Versio hetkellä 19. toukokuuta 2010 kello 17.30 – tehnyt Gambeson (keskustelu | muokkaukset) (Pehmomiekan rakennusohjeet)
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Pehmomiekan rakennusohjeet

Tekijä (alkuperäinen): Maahinkainen

Ensinnäkin hyvin kattavat ja perinpohjaiset bofferiohjeet löytyvät larp.fi:n sivujen alta osoitteesta http://www.larp.fi/wiki/Bofferiohjeet/[1]. Tässä olevat ohjeet ovat lyhyemmät, mutta kuvin varustetut. Kokemattoman bofferintekijän kannattaa lukea sekä tämä ohje, että perinpohjaisemmat ohjeet larp.fi:n sivuilta.

Sotahuuto 2010

Kaikissa miekoissa tulee olla pistokärki. Pistokärjen vähimmäispehmustemäärä riippuu miekan kokonaispituudesta. Alle 110cm miekoissa riittää 8 cm, sitä pidemmissä miekoissa vaaditaan 12 cm superlonikärki.

Koska aseiden pituuden kasvaessa myös lyöntien voima kasvaa, on ehdoton yläpituusraja kahden käden miekoille 180cm.

Jos miekkaan haluaa tehdä käsisuojuksen (ns. käsikupin), on se tehtävä niin jäykäksi, että se todella suojaa sormia lyönniltä. Myöskään käsisuojuksessa ei saa olla teräviä kohtia, joilla saattaisi vahingoittaa itseään tai muita.

Oman miekkansa teräosasta on sallittua ottaa kiinni (ns. half-swording): tällöin suositellaan vahvasti suojahansikkaiden käyttöä sekä erityistä voimankäytön hillitsemistä.

Mitä Bofferin tekemiseen tarvitaan?

 Työvälineet:
  -Puukko
  -Sakset
  -Saha
 Materiaalit:
  -Runkoputki, 32mm paksua ja 1,6mm seinämillä varustettu PVC-putki 
  -Väistimiin PE-putkea tai puutarhaletkua 
  -Teräpehmusteeksi 28mm sisämittaista 15mm paksua sekä 35 tai 42mm sisämittaista ja 15mm paksua putkieristettä 
  -Kärkipehmusteeksi vaahtomuovia 
  -Yleislisäpehmusteeksi retkipatjaa 
  -Pinnoittamiseen ilmastointiteippiä 

Työvälineenä tarvitaan hyvä puukko tai mattoveitsi sekä sakset. Lisäksi tarvitaan sopiva saha runkoputken katkaisemiseksi mikäli runkoputkea ei ole pätkitty valmiiksi. Materiaalin määrä riippuu tehtävän aseen koosta.

Miekkaa tehtäessä tarvitaan runkoputki. Suositeltavinta olisi käyttää 32mm läpimittaista ja 1,6mm seinamillä varustettua PVC-putkea. Muitakin materiaaleja voi käyttää, mutta rungon pitäisi olla sopivan painoinen ja sellainen että se hajotessaan ei muutu vaaralliseksi. Tämä on erityisen tärkeää sillä bofferi tulee hajoamaan raskaassa käytössä. Tässä vaiheessa on hyvä varoittaa että tuolla 32mm putkella ei kannata lähteä tekemään paljoa yli 125cm:n aseita koska rungon kestävyys joutuu pahalle koetukselle pitkissä aseissa.

Miekan väistimiin, jos sellaiset halutaan tehdä, tarvitaan 20-25mm PE-putkea tai puutarhaletkua. PE-putkella tulee tukevampi, mutta se on vaikeampaa työstää. Puutarhaletkulla puolestaan saadaan helpommalla, tarpeeksi kestävää, ja lisäksi puutarhaletkua voidaan käyttää hienompien kädensuojien tekemiseen tai kilpeen, joten se on monikäyttöisempää.

Perinteisesissä ohjeissa teräpehmusteen tarvittavaksi paksuudeksi 8mm ja iskuterälle 2x8mm. Vanhemmalla (jota ei enää taida löytyä kaupoista) ja ohuemmalla putkieristeellä tuo oli helppo tehdä. Suositeltavaa olisi kuitenkin käyttää tuota paksumpaa putkieristettä, niin aseesta tulee huomattavasti turvallisempi, joskin hieman paksumpi. Putkieristettä ei kannata korvata retkipatjalla koska rullalle käännetty retkipatja muuttuu ”pinkeäksi” ja hajoaa nopeasti. Paloista yhteen kyhätty retkipatja terä joka ei ole rullalle kääritty taas hajoaa helposti käytössä muuttuen nopeasti vaaralliseksi.

Kärkipehmusteeksi tarvitaan vaahtomuovia eli materiaalia, jota löytyy tavallisen patjan sisältä. Älkää kuitenkaan käyttäkö käytössä liiskaantunutta vaahtomuovia. Retkipatjaa tarvitaan rungon ja väistimien päiden pehmustamiseen ja mahdollisiin pikkusäätöihin. Koko miekka päällystetään lopuksi ilmastointiteipillä. Teipeissä on eroja, ja kangasmaiset teipit toimivat paremmin kuin muovimaisemmat.

(Kuva 1): Työvälineet ja materiaalit

Miekan kasaaminen

Kun runkoputki on sahattu, jää sen reuna epätasaiseksi (Kuva 2). Putken kärki pitää käsitellä niin että siihen ei jää mitään röpelöä tai terävää reunaa joka kykenisi leikkaamaan teippiä. Tämän jälkeen runkoputken kumpaankin päähän laitetaan yksi kerros teippiä niin että putken suu peittyy ja teippi kiinnityy hyvin putken seinämiin (Kuva 3). Tämän jälkeen retkipatjasta leikataan hieman putken päätä isompi kiekko miekan peräpäähän ja kolme keikkoa miekan etupäähän. Nämä kolme kiekko pitäisi tehdä niin että ensimmäinen on putken pään kokoinen ja seuraava sitä hieman pienempi ja viimeinen taas sitä hieman pienempi (Kuva 4). Peräpään kiekko asetetaan putken pään päälle ja teipataan kiinni (Kuva 9). Kärjen kiekot asetetaan putken päätyyn ja teipataan kiinni yksi kerrallaan niin, että isoin on alimpana ja kiekot muodostavat pyramidimäisen rakenteen (Kuva 5).

Tämän jälkeen lähdetään tekemään väistintä. Leikataan puutarhaletkusta halutun mittaiset pätkät (yleensä 2 riittää, paksulla letkulla ehkä 1 ja halutessa voi käyttää useampia). Ne voi joko asettaa rungon kummallekin puolelle ja teipata kiinni (helppoa) tai niihin voidaan tehdä halkio (Kuva 6) ja pujottaa rungon ympärille (Kuva 7). Riippumatta kummalla tavalla väistimen tekee se teipataan kiinni runkoon halutulle paikalle (putken perän ja väistimen väliin pitäisi jäädä käden tai käsien viemä tila + 5cm) ja samalla puutarhaletkut kannattaa teipata kiinni toisiinsa. Lopuksi väistimen päihin teipataan vielä palat retkipatjaa (Kuva 8).

Seuraavaksi lähdetään tekemään miekan terää. Otetaan 28mm sisämittaista putkieristettä ja mitataan siitä yli 3cm terää pidempi pätkä (Kuva 9) ja vedetään se terän päälle. Tämän voi myös tehdä niin että pujottaa pehmusteen ensin teräputken päälle, ja leikkaa lopuksi sopivalta korkeudelta. Tässä esimerkissä käytetyllä putkieristeellä järjestyksellä ei ole niin väliä, mutta joillain muilla putkieristeillä on hyvinkin suositeltavaa ensin pujottaa pehmuste paikalleen ja vasta sitten leikata sopivan mittaiseksi. Jos syystä tai toisesta pehmuste putki jää liian lyhyeksi voidaan sitä jatkaa laittamalla lisäpala kahvan viereen, ei missään nimessä miekan kärkeen. Lopputuloksena rungon pehmustettuine kärkineen pitäisi jäädä selvästi pehmusteen sisälle (Kuva 10). Putkieristeissä on jossain kohtaa halkio tai muu avauspaikka ja se kannattaa teipata umpeen (Kuva 11).

Tämän jälkeen aletaan tehdä iskuteriä miekkaan. Tässä tarvitaan paksumpaa putkieristettä (35 tai 42mm sisämittaista). Putkieristeestä pitäisi leikata pois kiinnityshammastas (tätä ei haluta terään) (Kuva 12). Seuraavaksi putkieriste halkaistaan ja saatu puolikas halkaistaan vielä uudestaan (Kuva 13). Yhdestä putkesta saadaan siis iskuterät kahteen miekkaan, tai useampaankin jos tehdään ykisteräisiä miekkoja. Putken neljännekset liitetään rungoputken ja sisemmän pehmusteen päälle. Kiinnittäminen voidaan tehdä laittamalla pienet kaksipuoliset teipit palojen väliin (kuten tässä esimerkissä) tai teippaamalla kevyesti palojen päältä ne yhteen. Tärkeintä on että palat pysyvät kasassa tekovaiheen ajan. Päällimmäisen pehmusteen pitäisi tulla noin sentin tai kaksi aiempaa pehmustetta pidemmälle. Putkieristeen avauskohta (jonka päälle aiemmin laitettiin teippi) kannattaa laittaa miekan hamarapuolelle (jos sellainen on) tai paikkaan jossa joku muu pehmuste on sen päällä. Lisäksi lappee puolelle kannattaa tehdä pienet sentin leveät ja sentin syvät leikkaukset (Kuva 14). Tämä ei ole välttämätöntä, mutta lisää miekan kestävyyttä.

Kun terä on valmiina aletaan tekemään väistimiä kuntoon. Otetaan 28mm sisämittaista putkea ja leikataan siitä sopivat palat jotka peittävät väistimet sekä leikataan sopivasti niin että ne asettuvat hyvin paikoilleen (Kuva 15). Mikäli mikään kohta väistimestä näkyy, niin leikataan siihen retkipatjasta tai putkieristeen paloista sopiva lisä pala ja teipataan se paikoilleen. Nyt väistinkin on teippaamista vaille valmis.

Seuraava työvaihe on pistokärjen tekeminen. Leikataan sopiva vaahtomuovin palanen joka on terän levyinen ja paksuinen ja noin 13cm pitkä. Muotoillaan saksilla pala niin että terään kiinnitettävä osa tulee T-malliseksi (istuu hyvin terän pehmusteiden muodostamaan koloon) ja kärki osa pyöristetään siten että siihen ei jää teräviä kulmia ja muoto on niin iso ettei se mahdu silmäkuoppaan (Kuva 16).

Kun pistokärkikin on saatu valmiiksi on vuorossa terän teippaaminen ilmastointiteipillä. Teippaaminen pitäisi suorittaa terän pituussuunnassa (3 tai 4 suikaletta paksuudesta riippuen) ja aloittaa väistimestä alkaen. Teippiä pitää käyttää mahdollisimman vähän, eli ei vedetä moninkertaista teippia kuin saumakohtiin. Kärjen teippaaminen on siitä vaikeaa, että teippiä ei saa kiristää vaahtomuovia vasten, vaan se pitäisi ensin vetää tarpeeksi pitkälle (Kuva 17) ja sen jälkeen taittaa kevyesti kärjen toiselle puolelle ja siellä taas väistimeen asti. Lisäksi kärjessä löysiksi jääneitä kulmia ei saa vain rytistää, vaan ne pitäisi viiltää varomvasti auki, ja taitella/laskostaa siististi niin että terä jää mahdollisimman tasaiseksi. Kun yksi teippi on saatu paikalleen vedetään uusi teippi sen vierestä niin että teippien reunat menevät vähän päällekkäin ja muotoillaan taas siistiksi. Lopulta koko terä ja kärki pitäisi olla siististi teipattuna (Kuva 18). Kärkeen olisi hyvä tehdä pieni reikiä neulalla tai saksen kärjillä, niin ilma pääsee liikkumaan vapaammin. Väistin on vielä osittain teippaamatta ja lisäksi varren päähän pitäisi lisätä pehmuste pommeliksi (Kuva 19). Pommelin pitäisi tulla hieman runkoputkea pidemmällä, niin että runkoputken pää ei tule pommelin läpi. Tarvittaessa lisätään lisäpehmustetta pommelin päätyyn. Väistin voidaan teipata melko vapaasti kunhan vältetään suuria teippi kerrostumia ja muistetaan peittää kaikki kohdat. Lopuksi teippiä vedetään pommelin ympärille ja mahdollisesti kahvaan, tosin kahvaan voi olla mukavampi laittaa jotain parempaa teippiä, nahkaa tai kierrettyä hihnaa. Nyt bofferin pitäis olla valmis (Kuva 20). Jos halut saada miekkasi hienoksi, niin sen kannattaa antaa kuivua pari päivää. Heti käyttöön otettuun miekkaan tulee kurttuja, mutta ne ovat lähinnä kosmeettinen haitta.

Pienoiskuvan luominen epäonnistui: Tiedosto puuttuu
1. Tarvikkeet
Pienoiskuvan luominen epäonnistui: Tiedosto puuttuu
2. Leikataan runkoputki ja puukolla siistitään leikkausreunat
Pienoiskuvan luominen epäonnistui: Tiedosto puuttuu
3. Tulpataan rungon kärjet teipillä
Pienoiskuvan luominen epäonnistui: Tiedosto puuttuu
4. Leikataan retkipatjasta/solumuovista kärkeen kolme ja pommelipäähän yksi putken levyinen pyöreä levy
Pienoiskuvan luominen epäonnistui: Tiedosto puuttuu
5. Teipataan levyt paikalleen
Pienoiskuvan luominen epäonnistui: Tiedosto puuttuu
6. Otetaan kaksi (tai yksi jos käytetään paksua letkua) noin 25-30cm pätkää puutarhaletkua ja halkaistaan niiden keskelle noin 5cm pitkittäinen viilto
Pienoiskuvan luominen epäonnistui: Tiedosto puuttuu
7. Pujotetaan letkut runkoon
Pienoiskuvan luominen epäonnistui: Tiedosto puuttuu
8. Teipataan väistin tukevasti paikalleen ja tulpataan putkien kärjet retkipatjalla
Pienoiskuvan luominen epäonnistui: Tiedosto puuttuu
9. Mitataan sopiva pätkä 28mm sisämittaista eristeputkea. Sopiva pätkä = väistimestä miekan kärkeen + 3-4cm
Pienoiskuvan luominen epäonnistui: Tiedosto puuttuu
10. Leikatun putken tulee tulla runkoputken yli kuvassa näkyvällä tavalla
Pienoiskuvan luominen epäonnistui: Tiedosto puuttuu
11. Teipataan hammastus umpeen, jotta vältytään hammastuksen auki repeämiseltä kovassa käytössä
Pienoiskuvan luominen epäonnistui: Tiedosto puuttuu
12. Paksummasta eristeputkesta leikataan hammastukset pois
Pienoiskuvan luominen epäonnistui: Tiedosto puuttuu
13. Leikataan hampaaton eristeputki ensin puoliksi ja sitten puolikkaat vielä puoliksi
Pienoiskuvan luominen epäonnistui: Tiedosto puuttuu
14. Teipataan teräeristeet paikalleen muutamalla kaksipuoleisella teipin palalla (helpottaa teippaamista). Huomaa, että myös teräpehmusteiden tulee tulla kuvan mukaisesti yli, jotta ne tukevat kärkipehmustetta
Pienoiskuvan luominen epäonnistui: Tiedosto puuttuu
15. Pehmustetaan väistin 28mm sisähalkaisijan putkieristeellä kuvassa näkyvällä tavalla
Pienoiskuvan luominen epäonnistui: Tiedosto puuttuu
16. Muotoillaan vaahtomuovista kärkeen sopiva pehmuste (ei teräviä muotoja, jotka mahtuisivat silmäkuoppaan!)
Pienoiskuvan luominen epäonnistui: Tiedosto puuttuu
17. Teipataan terä. Pistin tulee teipata "kevyellä kädellä", niin ettei vaahtomuovi painu kasaan
Pienoiskuvan luominen epäonnistui: Tiedosto puuttuu
18. Miekka teippauksen jälkeen
Pienoiskuvan luominen epäonnistui: Tiedosto puuttuu
19. Tehdään pommeli 28mm sisämitan putkieristeestä (tai retkipatjasta/solumuovista)
Pienoiskuvan luominen epäonnistui: Tiedosto puuttuu
20. Valmis miekka