Kirveen/Nuijan teko-ohjeet

Kohteesta Sotahuuto Wiki
Versio hetkellä 20. huhtikuuta 2011 kello 09.57 – tehnyt Gambeson (keskustelu | muokkaukset)
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Kirves, nuija ja sotavasara

Kirveillä ja nuijilla tarkoitetaan lyömäaseita joissa on selvä terä tai iskukohta varren päässä. Vain tuolla erikseen pehmustetulla osalla tulleet osumat lasketaan, eikä aseen varrella saa lyödä vastustajia.

Mikäli kirves tai nuija on päälle 180cm pitkä se luokitellaan varsiaseeksi ja vaatimukset ovat sen mukaiset. Glaiven/Hilparin teko-ohjeet

Pehmustevaatimukset

Iskuosassa pitää runkopehmusteen lisäksi olla vähintään 5cm vaahtomuovia tai 30mm solumuovia. Vaahtomuoviterän päälle saa laittaa jäykempää eristettä antamaan muotoa terälle kunhan terään ei jää kovia muotoja.

Aseen kärjessä pitää olla 5cm paksuinen vaahtomuovipistokärki varmuuden vuoksi.

Mikäli asetta käytetään pistoaseena (piikkipäinen nuija tai kirves) ovat käytössä samat pehmustevaatimukset kuin muillekin lähitaisteluaseille. Alle 110cm aseissa riittää 8 cm, sitä pidemmissä aseissa vaaditaan 12 cm vaahtomuovikärki.

Kirveissä ja nuijissa runko pitää pehmustaa 15mm pehmustekerroksella siltä osin joka ei ole kahvaa eikä kahva saisi olla pituudeltaan yli puolta aseen kokonaispituudesta. Suositeltavaa on kuitenkin laittaa lisäpehmustusta iskuosan viereen tai hamarapuolelle vahinkoiskujen varalta.

Väistimet/käsisuojat ovat ainoastaan miekoille sallittuja. Jos kirveeseen/nuijaan halutaan välttämättä tehdä "väistin" varteen, se pitää tehdä ilman kovia rakenneosia, kuten ylimääräisellä putkieristekerroksella tai vaikka 15mm eristepaloilla

Vain varsiaseisiin saa laittaa peräpiikin; kirveiden pehmusteilla ei ole sallittu.

Vasaran/nuijan valmistukseen tarvittavat materiaalit

-PVC-putkea

-Valu-/rautaeristettä tai retkipatjaa

-Vaahtomuovia

-Putkieristettä

-Ilmastointiteippiä(Suositeltavaa on Advance-merkkisen käyttö)

-Jotain jolla tulpata pvc-putken päät (esim. usea kerros teippiä, kolikko tai nahanpala)

Vasaran/nuijan valmistaminen

Myös kirveen voi valmistaa näillä ohjeilla tai vaihtoehtoisesti katsoa ohjeet glaiven/hilparin valmistamiseen muistaen kuitenkin ettei kirves vaadi yhtä paljoa pehmusteita. Valmistustapa on sama.

  1. Leikkaa PVC-putkesta haluamasi aseen pituinen, siisti leikkausjälki puukolla, tulppaa putken päät (esim. usealla kerroksella teippiä).
  2. Teippaa lyömäpäähän vähintään 23mm solumuovia (rungon kokoisia paloja. Tähän tulee vielä putkieriste päälle
  3. Kiinitä teippaamalla pala putkieristettä (pituus puolet varren pituudesta) varren toiseen päähän,seuraavaksi teipaten pyöreän retkipatjapalan eristeen päähän. Menettele samoin ponnen kanssa paitsi leikkaa putkieriste n. 5-6cm pituiseksi.
  4. Leikkaa vaahtomuovista vasaralle lyömäosa,jonka iskukohtien paksuus tulee olla väh. 5cm. Tee lyömäosan keskelle + muotoinen reikä joka on vähän suurempi halkaisijaltaan kuin putkieriste. Varo tekemästä liian suurta ettei lyömäosa repeä sitä varteen tungettaessa. Tunge lyömäosa varren päähän varovasti vetkuttaen. Tämä saattaa tuntua ensin jäykältä,mutta lyömäosan pitäisi lopulta sutjahtaa paikoilleen. Teippaa vielä varmuuden vuoksi kevyellä kädellä lyömäosa varteen. Päällystä lyömäosa kevyesti teipillä.
  5. Leikkaa sitten vielä 2 pidemmän putkieristeen pituista, n.3cm leveää retkipatjasuikaletta. Teippaa ne iskukohtien puoleisille putkieristepuoliskoille pehmustamaan vahinkoiskuja varrella. Leikkaa vaahtomuovista vielä väh. 5cm pitkä pistokärki ja teippaa se kevyesti vasaran kärkeen. Mikäli haluat pistää vasaralla,tulee pistokärjen olla väh. 12cm pitkä. (Ota huomioon että pistokärki ei saa mahtua silmäkuoppaan)
  6. Päällystä teipillä loputkin aseesta.