Ero sivun ”Kilpityypit” versioiden välillä

Kohteesta Sotahuuto Wiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun
(Kilvet ja Sotahuuto)
p (siirsi sivun ”Kilpi” uudelle nimelle ”Kilpityypit”)
(ei mitään eroa)

Versio 21. heinäkuuta 2008 kello 10.41

Kilvet bofferoinnissa

  • Tähän alkuun voisi kirjoitella siitä, miten kilpiä käytetään boffatessa.
  • Kilvet sääntöjen kannalta (torjuvat kaikki osumat)
  • Erilaisia kilpien käyttöasentoja

Kilvet ja Sotahuuto

Sotahuudossa erilaisia kilpiä ja kilpientekotapoja on melkein yhtä paljon kuin kilvenkäyttäjiä. Alla lista Sotahuuto-ryhmistä ja näiden kommentteja käyttämistään kilvistä.

Takavasara

Kilpistandardiksi on vakiintunut keskikahvallinen pyörökilpi (round). Kilven pohjana on tavallisesti ufo-liukuri, jonka halkaisija on pehmusteineen n. 70 cm.

Rutto

Rutolla on käytössä paljon erilaisia kilpiä. Yleensä Round ja Tower mallisia. Muutama Kite muotoinenkin on mukana. Round on hyvä liikkuvampaan matsaukseen. Tower on hyvä rynnimisessä ja Kite mallinen on siltä väliltä. Sen kanssa on parempi juosta kuin tornin mutta se suojaa enemmän kuin Round.

Veljekset

Lähes yksinomaan remmillisiä round-malleja. Pysyvät hyvin mukana skirmissatessa ja antavat kohtalaisen suojan koko vartaloon.

Galenin veljeskunta

Suurin osa kilvistä on 50x75cm heatereita, sopivat yleishyödyllisesti vähintään kohtalaisesti joka tilanteeseen: aktiiviseen ja kehittävään treenaamiseen ja sotakentälle niin riviin kuin selustaankin. Jonkin verran pyöreitä kilpiä.

Rämä

Rämä käyttää yksinomaan isohkoja, taivutettuja heatereita, korkeuden ollessa pääasiallisesti 90-120 sentin väliltä.

Catalonian komppania

Catalonian komppanialla on käytössään towerit. Vuoden 2007 Sotahuudon selkeimmin linjataisteluun profiloitunut ryhmä.

Liskot

Liskot kantavat towereita.

Vishna-Ghrim

Vishna-Ghrimilla on käytössään kite-malliset isot kilvet.

Maahinkainen

Maahinkaisella ei ole käytössä tiettyä kilpistandardia: kilpiä näkee laidasta laitaa aina roundeista heatereihin ja goottilaisiin.

Perkeleen Kohortti

Perkeleillä on ollut vuonna 2007 käytössä suurehkot kelttikilvet, mutta tulevaisuudessa metrin halkaisijaltaan olevien roundejen, "Perkelekilpien", käyttö lisääntynee.

Kilvet historiallisesti

Alla on listattuna tyypillisiä historiallisesti käytettyjä kilpimalleja. Kilpien kuvat ovat karkeasti mittakaavaan tehtyjä.

Buckler

Buckler on erittäin pieni, yleensä kokonaan metallinen kilpi. Buckler on muodoltaan joko pyöreä (kuten 1200/1300-vaihteessa kirjoitetussa taistelumanuaalissa I.33 kuvaillaan) säde noin 15-30 cm tai neliskulmainen. Tyypillisesti buckler oli keskikahvallinen eli sitä pidettiin nyrkissä. Sitä käytettiin yleisesti käsivarsi suorana edessä suojaamaan miekkakättä, ohjaamaan iskuja sivuun, sitomaan vastustajan miekka ja kilpi tai lyömällä kilvellä vastustajaa. KESKUSTELUA FAKTOISTA keskustelusivulla

Targe

Targe-mallinen kilpi on peräisin Skotlannista. Nimi pohjautuu englannin sanasta target. Targe on pyöreä kilpi jota pidetään kädessä hyvin pitkälti kuiten buckleria. Se on kuitenkin paljon isompi (halkaisijan ollessa jopa 50cm) ja yleensä pyöreä, vaikka myös muihin geometrisiin muotoihin voi törmätä. Kuten buckler, targen tarkoitus ei ollut pysäyttää täyttä iskua, mutta lähinnä ohjata isku sivuun. Targen liikkuvuus mahdollisti skoteille tikarin pitämisen kilpikädessä. Targea on käytetty aina 1200-luvulta 1600 luvulle.

Round

Perus pyörökilpi on ollut käytössä lukuisilla eri kulttuureilla läpi historian. Sen halkaisija saattoi olla mitä tahansa 35 ja 75 sentin väliltä. Sitä käytettiin iskujen puhtaaseen torjumiseen, sekä sivulle ohjaamiseen. Yleensä tätä kilpimallia pidettiin aseettomassa kädessä ja se oli rakennettu niin kestäväksi, että sillä saattoi torjua kaikkien pienempien aseiden lyönnit. Tämän rakenteen takia se tosin oli raskas, joten toisen aseen käyttö kilpikädessä oli hyvin hankalaa ja epäsuosittua.

Kite

Kite-mallinen suoja saa nimensä muotonsa vuoksi sanasta leija (kite). Joskus sitä kutsuttiin myös kyynelsuojaksi, koska osa kite-mallin kilvistä oli rakennettu ylösalaisin olevan vesipisaran/kyyneleen muotoiseksi. Kite-mallin kilpeä käytettiin pääasiassa 1000-1400-luvuilla ja käyttäjiä olivat pääasiassa normannit. Kite-suoja oli korkeudeltaan yleensä olkapäästä polveen ja leveydeltään noin 50-70cm. Suuren korkeutensa takia se antoi hyvän suojan koko keholle passiivisenakin käytettynä ja koska kilven alapää oli kapea, sen käytettävyys oli verrattaen parempi kuin muiden leveäpohjaisten kilpien.

Celtic

Tyypillinen kelttikilpi oli muodoltaan suorakulmio, jonka reunat oli pyöristetty. Vaikka kilpimalli ei ollutkaan käytettävyydeltään parhaasta päästä, oli kilpi silti tehokas suojaväline. Leveys oli tyypillisesti 50-70cm ja korkeus 60-90cm.

Myceanean

Antiikin kreikassa (Myceanean Greek) käytetty kilpimalli oli tyypillisistä malleista hyvinkin poikkeava. Joskus tätä mallia kutsutaan myös "kahdeksikko"kilveksi kahdeksikkoa muistuttavan muotonsa takia. Kilpi oli kovera ja ylä- ja alapää kilvistä olivat ulospäin kaartuvat, kun kilven keskikohta taas oli lähempänä kehoa. Tämä mahdollisti sen, ettei torjutut iskut liukuneet niin helposti kilven ohi alkuperäiseen kohteeseensa.

Greek

Myöhemmän kreikan aikainen kilpistandardi oli pyörökilven johdannainen. Se oli yleensä tehty puusta ja päällystetty eläimen nahalla. Sivuilla olevat reiät olivat keihäitä varten, jotta niiden käyttö onnistui helpommin kilven kanssa.

Tower

Tornikilpi oli hyvin korkea ja leveä kilpi. Se yletti yleensä olkapäästä polveen ja leveydeltä peitti koko kehon. Kilpi tuli tunnetuksi roomalaisten tehokkaastikäyttämänä standardina ja roomalaiset itse kutsuivat sitä scutumiksi. Joissakin malleissa yläpäätä oli kohotettu keskeltä, jolloin kilpi antoi paremman suojan päälle, muttei kuitenkaan haitannut näkyvyyttä erityisen paljoa. Tornikilpi on tehokas, jos halutaan tehdä kilpimuureja, kuten roomalaisilla oli tapana.

Gothic

Kuten kaikki goottilaiset rakennelmat, oli myös gothic-mallinen kilpi aikansa huippua. 1400-luvun germaanien kilpimalli oli korkea (olkapäästä polviin) ja hyvin leveä keskeltä, mutta kapeampi ylhäältä ja alhaalta. Tämä teki kilvestä kevyemmän käyttää kuin tornimallisesta sukulaisestaan, mutta helpotti myös aseen käyttöä. Malli mahdollisti myös paremman näkyvyyden torniin verrattuna.

Heater

Heater-kilpi oli (kiistellysti) yksi parhaita kilpimalleja, mitä on tehty. Sen uskotaan olevan "päivitetty" versio kite-mallisesta kilvestä ja sitä käytettiin aina 1100-luvusta 1700-luvulle. Kuten kite-kilpi, heater on kapeampi alapäästään, mutta kilpi ei ole yhtä korkea. Se oli yleensä korkeudeltaan olkapäästä vyötärölle. Sen kupera muoto mahdollisti iskujen erinomaisen sivuunohjaamisen.

Wall

Wall-kilpi (tai pavis) oli eurooppalaisten käyttämä malli. Se on jättimäisen kokoinen ja se yleensä peitti koko kehon. Koska kilpi oli niin iso, sillä ei ollut erityistä paikkaa taistelukentällä ja sitä sen sijaan käytettiin lähinnä jousiampujien suojana linnojen piiritysten aikana. Jousiampujalla oli usein aseenkantaja (pavisor) mukana, joka piti kilpeä pystyssä, jotta jousimies saattoi keskittyä ampumiseen ja lataamiseen. Joskus kilvissä oli mukana myös oma tukikeppi, jonka varassa kilven saattoi pystyttää, eikä pavisoria näin tarvittu.

Kuvat eri kilpimalleista

Buckler Targe Round Kite Celtic Myceanean Greek Tower Gothic Heater Wall
Buckler shield.jpg Targe shield.jpg Round shield.jpg Kite shield.jpg Celtic shield.jpg Myceanean shield.jpg Greek shield.jpg Tower shield.jpg Gothic shield.jpg Heater shield.jpg Wall shield.jpg