Boffauksen sanasto
Versio hetkellä 27. heinäkuuta 2016 kello 14.14 – tehnyt Olho (keskustelu | muokkaukset) (→O-R: Bofferointi -> Boffaus)
Boffaukseen perehtymätön tai lajia aloitteleva törmää silloin tällöin sisäpiirin termeihin. Tämän sivun tarkoitus on avata näitä sanoja.
A-G
- backstabbaus. Vihollisen tappaminen takaapäin, selkäänpuukotus.
- bastardimiekka. Pitkä sotamiekka jota voi käyttää yhdellä tai kahdella kädellä. Tunnetaan myös pitkämiekan, (eng. longsword) nimellä.
- boffo. Bofferiase.
- briiffi. (eng. briefing) Ennen skenaariota tai tapahtumaa sijoittuva kokoontuminen, jossa kerrotaan tarpeellisia asioita esim. skenaarion tavoitteista, joukkuejaosta, historiallisesta taustasta ym.
- butt-spike. Varsiaseen perässä oleva pistokärki.
- byrnie. Rautapaita jossa on todennäköisesti lyhyet hihat. Sana muinaisskandinaavista perua.
- chiitata. Englannin sanasta cheat, huijata. Huiputtaa, erityisesti olla piittaamatta säännöistä. Yleisin huijaustapa on olla reagoimatta osumiin.
- coiffi. (eng. chain coif) rengaspanssarihuppu.
- dual-wieldata. Käyttää kahta asetta yhtä aikaa, taistella ase molemmissa käsissä.
- episkeppi. Pitkä keihäs, joka koetaan epäreiluksi ("epikseksi").
- fjongaus. Löysävartisen keihään heiluminen.
- gambeson. Kankaasta tehty takki jota on käytetty muiden haarniskojen alla tai jopa yksinään suojaamaan soturia. Kangasta gambesonissa on lukuisia kerroksia.
- gauntlet. Rautahanska, metallinen suojavaruste joka suojaa kättä.
- glaive. Pitkävartinen lyömäase jossa on pitkä "miekkamainen" lyöntiterä.
- goblin. N. 15-vuotiasta ja sitä nuorempaa harrastajaa tarkoittava termi (muttei negatiivinen). Itse Sotahuudossa ikärajana on ollut 15 vuotta.
H-N
- Haubergeon Rautapaita kyynärpäähän yltävillä hihoilla ja nivusiin ulottuvalla helmalla. Ts. lyhyt hauberk.
- hauberk. Rautapaita jossa on pitkät hihat. Sana normanniperua. Koska hauberkeja käytettiin usein hevosilla ratsastettaessa niissä ei useimmiten ollut erillisiä jalkasuojia vaan pitkä helma jossa on halkio keskellä. Hihat voivat jatkua rautahanskoiksi asti yhtenä kokonaisuutena ja rautahuppu voi olla kiinteä osa hauberkia.
- helm tai helmet. Kypärä. Great Helm puolestaan tarkoittaa keskiaikaista umpikypärää.
- hilpari. ks. pole
- huijjata. Useasti Galenien julkisesti käyttämä termi, joka ei tarkoita huijaamista vaan oudoilla varusteilla tai optimoinnilla taistelua sääntöjen sallimissa rajoissa.
- häröpallo. Sotajoukko ilman selkeää muotoa, esim. linjaa.
- juusto. Ylivoimaisena pidetty ase- / varustekombinaatio. Todellisuudessa mikä tahansa yhdistelmä on voitettavissa harjoittelemalla.
- kalibraatio käsitys tai sopimus siitä, miten kunnollinen/voimakas on riittävä lyönti jotta se lasketaan osumaksi.
- katiska. (liian) harvalla kaavalla tehty rengaspanssari.
- kenttätaistelu. Skenaariotyyppi, jossa osapuolet kohtaavat toisensa avoimella kentällä eivätkä esim. metsässä. Sotahuudossa yleensä lyhyt ja aggressiivinen yhteenotto.
- lasermiekkailu. Osumien laskemistapa, jossa pienikin aseen hipaisu lasketaan haavoittavaksi/tappavaksi osumaksi.
- maille. Yksittäisistä metallilenkeistä kokoon laitettu asuste. Esimerkiksi rautapaita jota saatetaan epähistoriallisesti kutsua myös chainiksi tai chain mailiksi.
- melee. Lähitaistelu. SCA:ssa meleellä taas tarkoitetaan nimenomaan joukkotaistelua.
- nakkitakki. Gambeson jonka suojaava pehmustus on tungettu makkaramaisiin putkuloihin.
O-R
- optimoida. Käyttää sääntöjä hyväkseen suoritustehon parantamiseksi. Esimerkkeinä varusteiden muokkaaminen minimivarusteiden mukaisiksi. Lähes aina vähättelevässä mielessä käytetty termi.
- pihaboffaaja. Boffaaja jolla ei ole kokemusta muusta kuin muutamien kaveriensa taidosta. Käytetään pilkkaavana vain jos boffaaja pitää taitojaan hyvinä ilman perusteluita.
- pleitti, plate. Levyhaarniska, myöhäiskeskiajalla käyttöön otettu rautalevyistä tehty haarniska.
- pommeli. (eng. pommel, myös suom. ponsi) Historiallisesti miekassa käytetty vastapaino miekan peräpäässä. Boffauksessa lähinnä suojatarkoituksessa.
- pole. Varsiase, keskimäärin miehen mittainen varrellinen ase jossa on pistokärki ja lyömäterä. Esimerkkejä tällaisista euroopplalaisista aseista ovat hilpari, voulge, spetum, glaive, bill, partisan, guisarme, bec de corbin, ranseur ja pollaxe. Suomenkielisiä nimiä suurimmalle osalle aseista ei ole olemassa joten englannin- ja ranskankieliset nimet ovat käytössä. Pole-termiä käytetään erityisesti SCA-piireissä.
- potta. Kypärä.
- rengaspanssari. ks. maille
- respaus. (eng. respawn) Joskus käytössä oleva sääntö, jossa kuollut taistelija herää uudelleen henkiin käytyään ennaltasovitulla respauspisteellä tai oltuaan kuolleena riittävän kauan.
- risk. Yleensä respausta käyttävä skenaario, jossa osapuolten tavoitteena on hallita strategisia maastonkohtia.
- ryhmä. Useammasta taistelijasta muodostuva toiminnallinen yksikkö, joka on varustukseltaan tunnistettavissa yhdeksi joukkueeksi.
S-Ö
- schilstrom. Siilipuollustusta tarkoittava termi englanniksi. Ryhmä kasautuu joka suuntaa puolustavaksi pallomuodostelmaksi.
- siili. Tiheä keihäsmuodostelma.
- siittiökeihäs. Isopäinen ja lötkö runkoputketon heittokeihäs.
- skenaario. Sotahuudon tai vastaavan yksittäinen taistelu tai peli. Jokaisen skenaarion alussa kaikki edellisessä skenaariossa kuolleen taistelijatkin heräävät henkiin.
- skenu. ks. skenaario.
- skirmisheri. Nopean toiminnan joukko, jonka tarkoitus on tehdä taktisia iskuja selustaan ja välttää ajautumasta linjataisteluun.
- sohu. Sotahuuto, toinen lyhennelmä myös SH.
- splintti. Useasta metallisuikaleesta koostuva raajapanssari.
- tabardi. Liinamainen vaatekappale, johon on kirjailtu ryhmän tunnus. Auttaa oman puolen tunnistamista taistelussa.
- tankki. Raskaasti varustettu taistelija jolla mahdollisesti on suuri kilpi. Hyvä puolustuksessa ja läpimurroissa. Tankkiporukka on juoksevan skirmish-osaston ohella eräs SH:n perusjoukkotyypeistä.
- tikkaus, tikata. Keihästerminä tunnettu tikkaus tarkoittaa Konekiväärimäistä pistelyä (=nopeaa keihään käyttöä) tai yleisesti keihäällä pistämistä.
- tornikilpi. Erittäin kookas, yleensä korkean suorakaiteen muotoinen kilpi.
- torso. Keskivartalo, alue joka ei kuulu päähän eikä raajoihin.
- UFO-kilpi. Ufo-liukurista valmistettu pyöreä kilpi. ks. ohje.
- uudelleensikiäminen. ks. respaus
- uudelleenherääminen. ks. respaus
- varsiase. Pitkävartinen lyömäase (yleisnimitys), esimerkiksi hilpari. Joskus tähän varsiase-luokkaan luetaan myös keihäs.
- varsta. Ase, jossa on narusta muodostetun nivelen tai ketjun päässä pallo tai pötkylä. Kielletty asetyyppi Sotahuuto 2008:ssa.
- vemputtaa. Hölskyttää löysää keihäänvartta.
- väistin. Miekan terän ja kahvan välissä ristissä oleva osa joka suojaa kättä.
- wrap. Kiertävä lyönti.