Boffaus
Bofferointi eli boffaus tai vastaavasti pehmomiekkailu (vaikka myös muita kuin miekkoja käytetäänkin) on kamppailulaji jossa otellaan pehmoaseilla eli boffereilla. Artikkelin kappalejako on huono tällä hetkellä. Muokkaa paremmaksi
Sisällysluettelo
Lajin kuvaus
Bofferointia voidaan harrastaa pelkästä mätkimisen ilosta, itsensä kehittämiseksi, historiallisten taistelutekniikoiden oppimiseksi (*), kuntoilun vuoksi tai taistelun elävöittämiseksi. Syyt boffaamiseen voivat siis olla monet. Bofferoinnin idea on siinä, että aseet pehmustetaan niin että varusteiden ollessa ehjiä ja järkevällä käytöllä niillä ei voi vahingoittaa. Bofferi voidaan siis antaa aloittelijan käteen ja hänet voidaan laskea suoraan ottelemaan/taistelemaan. Mitään erityisiä suojavarusteita ei tarvita, koska lajin turvallisuus lähtee käytettävistä aseista. Omaa mukavuutta voi tosin lisätä käyttämällä kypärää ja alasuojia ja monet tekevätkin niin. Lisäksi yleisesti käytössäolevissa boffaussäännöissä palkitaan haarniskan käytöstä, ja historiallista tyyliä haluttaessa voi taistelutapahtumassa olla toivomus historiallisesta varustuksesta. Minimissään lajin aloittamiseen riittää kuitenkin kaksi ehjää bofferia ja kaksi innokasta harrastajaa.
Pidemmälle vietynä pehmomiekkailu tarjoaa haasteita niin fyysiselle kuin henkisellekin suorituskyvylle. Järjen käytöllä ja taidolla menestyy paljon paremmin kuin vain voimaperäisellä huitelulla. Samoin aseiden ja aseyhdistelmien monipuolisuus tarjoaa suurta vaihtelua. Pehmoasetekniikalla on toteutettavissa niin miekat, tikarit, nuijat, kirveet, keihäät,hilparit, varstat, jouset kuin erilaiset kilvetkin sekä tietysti oman mielikuvituksen ja fantasian tai scifin jännemmät aseet. Myös taisteluun osallistujein määrä on periaatteessa vapaa aina kaksintaistelusta massataisteluun asti. Tämä onkin yksi boffauksen suurimmista eduista. Kovilla aseilla kontrolloidusta kaksintaistelusta joukkotaisteluun pääseminen vaatii harjoittelua ja oikeita varusteita huomattavasti enemmän. Pehmoaseilla voidaan periaatteessa aloittaa joukkotaistelu melkein heti aseen käteen saannista lähtien. Myös panssarien käyttö on myös mahdollista, mikäli haluatte tunnelma tai käyttämäne säännöt antavat niistä jotain hyötyä.
Periaateessa bofferoinnilla ei ole ikärajaa. Pehmomiekoilla voi kamppailla ja ihan lapsista eli alle kouluikäisistä alkaen aina siihen asti kuin innostusta riittää. Lasten osalta boffaus on useimmiten kuitenkin enemmän leikkimistä kuin kamppailua ja useimmissa ryhmissä yleisiin harjoituksiin osallistujilta vaaditaan sen verran ikää ja kokoa että osallistujat pysyvät muiden mukana. Sotahuudossa on esimerkiksi 15 vuoden ikäraja, mutta ryhmien harjoitteluun voinee osallistua vapaasti yksilöstä riippuen 10-15 ikäisenä. Asiaa kannattaa tiedustelta lähimmiltä ryhmiltä itseltään. Tuota nuorempien ei silti tarvitse menettää toivoaan, vaan he voivat harjoitella itsensä ikäisille suunnatuissa tapahtumissa ja harjoituksissa (jotkut seurat tarjoavat lastenbofferikerhoja tms.), tai kaverien kanssa.
(*) Bofferin keveys ja tuntuma ei vastaa oikeita aseita, mutta muissakin lajeissa on omat heikkoutensa: esim. SCA:n rottinkitaistelussa ei saa lyödä polveen tai sen alapuolelle ja teräsaseita käyttävissä lajeissa ei iskuja viedä perille kunnon voimalla ja pistojen ja erityisesti nuolien ja heittoaseiden mallintaminen on hyvin hankalaa. Oikeat taistelun periaatteet pätevät kyllä bofferoinnissakin, joskin joitain tekniikoita pitää hieman muuttaa aseen ominaisuuksia vastaaviksi.
Säännöt
Boffauksessa voidaan periaatteessa käyttää mitä tahansa säännöstöä jonka osallistujat sopivat keskenään. Suurin osa harrastajista käyttää kuitenkin Sotahuudossa käytössä olevia sääntöjä joko suoraan tai hieman soveltaen. Yksinkertaisimmillaan tämä tarkoittaa sitä että osuma raajaan tekee raajasta käyttö kelvottoman ja osuma muualle kuin raajaan tiputtaa ottelijan ottelusta pois. Molemmat jalat tai molemmat kädet menettänyt henkilö, tai henkilö jonka jo menetettyyn raajaan lyödään uudestaan tippuu myös ottelusta pois. Panssarit suojaavat yhdeltä osumalta osumakohtaa kohden.
Varusteet
Bofferoinnissa ylivoimaisesti käytetyin ase on yhden käden miekka ristimallisella väistimellä. Muita yleisesti käytettyjä aseita ovat kahden käden miekka, tikari, keihäs, hilpari, jousi, heittokeihäs ja varsta (joka on ainakin vuonna 2008 kielletty Sotahuudossa). Lisäksi käytetään paljon kilpiä. Kilpiä on monen kokoisia, muotoisia ja laatuisia, mutta tyypillisimmät kilvet ovat remmikiinnitteinen "heater"-mallinen kilpi, pyöreä kilpi joko remmi ja keskikahvamallisena ja neliskulmainen tornikilpi remmikiinnityksellä. Aseiden valmistuksesta omalla sivullaan.
Treenaus Suomessa
Suomessa on runsaasti säännöllisesti bofferoivia ryhmiä ympäri Suomea. Ajankohtaista tietoa saat Bofferointitreenit-sivulta. Ryhmiä motivoi yleensä erityisesti vuoden päätapahtuma Sotahuuto. Suurempia tapahtumia voit selata Tapahtumakalenterista.
Bofferoinnin historiaa
Alkujaan bofferointi on kehitetty, tai ainakin yksi sen juurista on, SCA:n rottinkitaisteluissa lasten harjoitusvälineissä, mutta matalan aloituskynnyksen ja helposti ja halvalla hankittavien varusteiden takia laji on levinnyt paljon alkuperäistä käyttöä laajemmalti. Suomeen laji on tullut alkujaan larppien eli näytelmäroolipelien konfliktinmallinnusvälineenä ja siksi boffaus usein liitetäänkin (tai aiemmin liitettiin) larppaamiseen. Laji on kuitenkin irtautunut larppaamisesta ja vaikka taistelupainotteisen larpin ja elävöittämispainotteisen boffauksen raja on olematon ja monissa larpeissa boffaus on yhä keino ratkaista konfliktiti, niin pääosiltaan lajit ovat erilliset ja niitä voi harrastaa erikseen. Larp-harrastuksen kautta boffaukseen päätyneiden rinnalle on noussut yhä suurempi joukko "pihaboffaajia" joiden juuret ovat ennemminkin puumiekoissa ja leikkisässsä taistelussa. (Tämä on vain arvailua. Joku jolla on oikeaa tietoa voisi kirjoittaa)
- Kaveriporukoiden lyömätarpeesta syntynyt innovointi?
- Leviäminen larppeihin "puskaradiometodilla" 1990-luvun alussa.
- Olettaisin että tullut Suomeen ulkomailta?
- suomessa larppausta ja pihaboffausta (myös ilman sen suurempaa verkottumista)
- Epäsäännöllisiä bofferointiin painottuneita tapahtumia. Suorina innoittajina Sotahuudolle toimivat Faravia II - Tuonen porteilla (2004), Warhammer Live - Valtakunta liekeissä (2004) ja Perämeren Piraatit (2004).
- Sotahuuto! 2005. Sotahuuto aikakausi alkaa. Ryhmiä alkaa syntyä
(jos tulee pitkä, niin voidaan erottaa jopa historia omaksi sivukseen. katsotaan sitä)
Bofferointi ulkomailla
(Tähän voisi alkaa alaotsikoiksi keräilemään kappaleita maakohtaisesti ken kynnelle kykenee ja tietää asioista edes aavistuksen verran.)
Espanja
(Espanjan soft-fighting-kulttuuri. Lienee enemmänkin pihatouhua ja nörttien puuhastelua? :>)
- Club De Duolo Cerdanyola - espanjalainen boffausseura. Melko samanlaiset osumasäännöt kuin Sotahuudossa.
Kanada
(Bataille Bicolline. Onkohan kellään intoa alkaa selvittämään mitä kanadassa ylipäätään tällä saralla puuhataan? Roolipelihenkisyys lienee mainitsemisen arvoista.)
Latvia
(Nordic Equinoxiin oli tietääkseni alun perin tulossa Latvialainen porukka. Kukaan ei taida olla kuullut tällaisestä ihmeellisyydestä? Mitähän siellä puuhataan? :))
Viro
Boffauskulttuuri
Larp-henkistä boffausta hyvin ohuilla aseilla. Säännöissä on Suomeen nähden melko isoja eroja mm. ei saa lyödä päähän, ja kestävyys on (kokonais-)osumapistepohjaista eikä osumapaikkakohtaista. Virolaiset Järjestävät vuosittain suurehkoja tapahtumia kiinteällä paikalla Kassinurmessa Jõgevan seudulla. Tapahtumat Jüriõõ ülestõus ja Nordic Equinox. Alueella puinen linnoitus.
Virolaiset Sotahuudossa
Virolaisista boffausryhmistä Vishna-Ghrim osallistui ensimmäisenä ulkomaisena porukkana Sotahuutoon 2007. Ensimmäiset kansainväliset kontaktit olivatkin juuri Viroon. Virosta aikoo tulla taas porukkaa seuraavaan Sotahuutoon.
Ruotsi
(Jotain epämääräisiä huhuja ruotsalaisten mahdollisesta sotahuutoon tulemisesta on ollut huulilla. Onko näissä perää? Siltä pohjalta voisi olettaa että siellä jonkinnäköistä kulttuuriakin aiheen tiimoilta on? Ruotsissa ainakin on vahva larp-kulttuuri.)
Saksa
(Saksassa on tietääkseni Euroopan suurin mättötapahtuma Drachenfest, joka saattaa tosin muistikuvieni mukaan jäädä jo ensi vuonna Sotahuutoa pienemmäksi, ellei se jo 2007 sitä ollut. Itse tapahtumasta en tosin tiedä paria epämääräistä videoklippiä lukuunottamatta mitään. Videoklippejä voisikin muuten koota näihinkin osioihin. Ne taitaa ylipäätään muutenkin olla kotisivujen lisäksi meidän kontaktit suurimpaan osaan ulkomaista.) Saksassa pelataan myös Juggeria, eräänlaista peikkopalloa. jugger.de, wikipedia
Tanska
(Tanskankin touhu näytti jokseenkin organisoidulta ja ryhmäpohjaiselta, joskin edelleen roolipelihenkiseltä. Mikä tuntuu olevan yhteistä kaikkialla muualla paitsi Suomessa.
USA
Boffausta harrastetaan SCA-piireissä "lasten rottinkimättönä". Lisäksi on olemassa joitain isoja bofferointi/larp-järjestöjä omine paikallisryhmineen. Tällaisia ovat mm. AmtGard, Belegarth ja Dagorhir. Myös Lukrain's Guide to Boffers on käymisen arvoinen.
SCA-boffaus
Lähinnä rottinkiin alaikäisten boffausta. Tavoitteena valmentautuminen rottinkitaisteluun. Säännöt ovatkin käytännössä mukaeltu rottinkisääntöjen perustella.
- Ohjeet - An Tir Book of Boffer. Erään SCA-porukan boffaussäännöt.
Dagorhir
Dagorhir on vuonna 1977 perustettu LARP- ja boffeointiorganisaatio. Peleissä ja tapahtumissa sen teemana on J.R.R. Tolkienin Keski-Maa.
Dagorhir on järjestänyt vuodesta 1986 asti Ragnarök-taistelutapahtumaa (lähde), joka lienee maailman suurin laatuaan. Tapahtuman koosta engl. wikipediassa 13.3.2008: "Ragnarok XXII in June of 2007 had more than 1,200 attendees, with 601 actually fighting at the height of the event."
Dagorhirin bofferointisäännöt poikkeavat aika paljon Sotahuudon säännöistä. Merkittävimpänä erona aseita on useita eri teholuokkia, jotka värjätään omilla väreillään.
Belegarth
Oman wikinsä mukaan määrittelevät itsensä larpaajiksi, mutta painotuksena boffaus/taistelu. Säännöissä isoja eroja Suomeen nähden. Aseet luokiteltu useisiin teholuokkiin ja eri väreillä. AmtWikin mukaan porukka on alun perin kuulunut Dagorhiriin, samoin kuin Amtgardkin.
Lisätietoa:
- Belegarth - kotisivu.
- BelegarthWiki.
Amtgard
Slovakia
Slovakiassa on järjestäytynyttä larppikulttuuria, joista löytyy myös mättöpainotteisia larppeja. Kyseisille harrastajille on myös tuttu sana "padded weapon" ja nähtävästi kiinnostusta tulla Sotahuutoon. (tieto peräisin vuoden 2008 alusta)
Bofferointi mediassa
Bofferointi on toistaiseksi melko tuntematon olio suomalaisten keskuudessa. Muutaman kerran se on kuitenkin ylittänyt uutisointikynnyksen.
- Oriveden paikallislehdessä juttu syksyllä 2007. (Löytyykö linkitystä?)
- Aamulehti Moro kirjoitti 29.7.2007 artikkelin Pirkanmaan boffaajista.
- TV1 ohjelma Aamusydämellä esitti 12.2.2008 Erik ja Heikki Kasurisen haastattelun liveroolipelaamisesta, jossa sivuttiin myös bofferointia ja Sotahuutoa. Linkki yle Areenaan
Aiheesta muualla
- [1] Bofferointi suomenkielisessä Wikipediassa.