Historical Medieval Battles

Kohteesta Sotahuuto Wiki
Versio hetkellä 5. kesäkuuta 2013 kello 22.32 – tehnyt N.Hirvelä (keskustelu | muokkaukset) (Historical Medieval Battles)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Loikkaa: valikkoon, hakuun


Historical Medieval Battles (lyh. HMB) on melko nuori nykyaikainen urheilulaji, jossa taistellaan täydellä kontaktilla keskiaikaisia puolustus- ja hyökkäysaseilla. HMB on täyden kontaktin kamppailua teräksisillä aseilla, joiden terät on tylsistetty. Taistelijoilla on päällään täyshaarniska joka on tehty, kuten aseetkin, historiallisten normien mukaan. Iskeä saa kaikkialle kehoon (tietyt alueet on rajattu ulos sallituista alueista kehossa säännöissä) sekä paini- ja lyöntitekniikat ovat sallittuja.

Toisin lavastetuissa taisteluissa, joita voi nähdä keskiaikatapahtumissa, taistelut HMB:ssä ovat täyden kontaktin taisteluja, joita tuomaroivat tuomarit, joilla on erityinen koulutus tehtävään ja taistelukokemusta.

HMB on urheilullinen osa keskiajan elävöittämisessä. Taistelut yleensä keskiaikaa elävöittävissä tapahtumissa ja festivaaleilla. Tärkein kilpailu johon taistelijat harjoittelevat on suhteellisen tuore tapahtuma "Battle of the Nations", joka on HMB:n kansainvälinen mestaruuskisa.

Ajatuksena on osin olla kilpailullinen kamppailulaji ja samalla myös toisaalta mahdollisuus kokeilla mahdollisimman läheltä oikeaa olevaa keskiaikaista taistelua. Sen takia osallistujien tulee varustautua historiallisin haarniskoin ja asein, jotka ovat olleet todistettavasti olemassa.

Loukkaantumisten vähentämiseksi kaikkien osallistujien varusteet tarkastetaan ennen taistelua ja kaikki aseet ovat tylsiä (nk. blunt-aseet).

Toisin kuin historiallinen miekkailu, HMB ottaa vaikutteita paljon moderneista kamppailulajeista, koska painitekniikat ovat yksi tärkeimmistä osista, joita ei ole kielletty, ja ovat melkeinpä pakkollisia.


Historia

HMB juontaa juurensa ensimmäisiin laajamittaisiin taisteluihin joissa käytettiin teräksisiä aseita ja joita pidettiin Venäjällä 1990-luvun lopulla ja 2000-luvun alussa, jolloin muualla Itä-Euroopassa historianelävöittäjät käyttivät puisia aseita. Esimerkkinä on mm. "Zhelezny Grad" -festivaalit Izborskissa, jossa buhurt-taisteluihin osallistui satoja taistelijoita.

Turnauksia alettiin vähitellen pitää Venäjän naapurivaltioissa, kuten Valko-Venäjällä ja Ukrainassa, mutta laji ei heti levinnyt muualle Eurooppaan. Ensimmäiset kokeilut pidettiin Puolassa, ja edustajat tästä maasta olivat ensimmäisiä länsi-eurooppalaisia, jotka osallistuivat "Battle of the Nations"-tapahtumaan vuonna 2010. Nykyään HMB:tä harjoitetaan, tavalla tai toisella, kaikilla mantereilla.


Kilpailuluokat

HMB:llä, kuten millä tahansa muulla urheilulla, on useita kilpailuluokkia. Kaikki sen luokat voidaan jakaa massa- ja yksilökilpailuihin.

Yksilökilpailut

Yksilökilpailut eli 1 vs. 1 on jaettu turnajaiskilpailuihin ja ammattilaisottelut.

Turnaukset

Pisteet / osumat lasketaan turnauksissa (kaksintaisteluissa); taistelija joka on toimittanut tietyn määrän iskuja (yleensä 10) vastustajaansa, tai saanut korkeimman pistemäärän tietyn ajan kuluessa (2-3 minuuttia). Turnaukset on jaettu seuraavasti:

  • "Kilpi-miekka" (taistelijat kilpailevat toistensa kanssa, käyttäen kilpeä ja miekkaa)
  • "Miekka-miekka" (jokaisella taistelijalla on yhden käden miekka eikä kilpeä)
  • "Pitkämiekka" (taistelijat käyttävät pitkämiekkaa)
  • "Epätyypillinen" (aseet, jotka eivät sovi kahteen ensimmäiseen luokkaan: hilpari, kahden käden kirves, kahden käden miekka jne. käytössä taisteluissa).

On myös olemassa ns. "Triathlon"-luokka, jossa otellaan kolme kierrosta erilaisilla aseilla: ensimmäinen - "pitkämiekka", toinen - "miekka-buckler", kolmas – "kilpi-miekka."

Ammattilaisottelut

Toinen yksilöluokka HMB:ssä on ammattilaisottelut. Taistelu ovat muotoa "kolme kierrosta - kolme minuuttia." Sääntöjen mukaan kaikki tekniikat, joiden tarkoituksena on välittää iskuja mihin tahansa kehon osaa, lukuun ottamatta niskaa, polvitaivetta, nivusia, silmiä, jalkateriä ja takaraivoa, sekä jos vastustaja on taipuneena eteenpäin, ovat sallittuja (paitsi pistot, jotka on kielletty kaikissa HMB:n luokissa). Kaikki muut asiat, mukaanlukien 3 sekunnin maassa taistelua ilman aktiivista liikkumista, ovat sallittuja.

Massataisteluluokat

  • "5 vs 5"
  • "21 vs 21"
  • Buhurtit

Massataisteluiden säännöt ovat hieman erilaiset. Osuma alueet ovat samat, mutta voittaja on se, joka jää seisomaan pystyyn, osumia ei lasketa. [3] Lisäksi näihin luokkiin, on olemassa joitakin muita kilpailuja, kuten "2 vs 2" (joka on "deathmatch"-ottelu: Kentällä on useita kahden hengen ryhmiä, taistelu on "kaikki kaikkia vastaan" ja voittaja on kahden taistelijan ryhmä, josta ainakin yksi taistelija on pystyssä ottelun loputtua), "10 vs 10" ym.. erityisiä HMB-luokkia voidaan usein luoda tapahtumia varten, riippuen sen tavoitteista ja historiallisista erityisistä vaatimuksista.

Treenaus

Harjoituksissa käytetään tehokkaita moderneja tapoja muista kamppailulajeista. HMB taistelijat harjoittelevat mm. CrossFittiä (koska haarniska taisteluissa voi painaa kahdesta kolmeenkymmeneen kiloon) ja muita sopivia kamppailulajeja (paini, Sambo, Muay Thai, MMA ja jne.), lenkkeilyä jne.

Säännöt

Taistelulle on yhteiset kansainväliset säännöt. Ne kieltävät useita erittäin väkivaltaisia tekniikoita, sekä säätelee taistelijoiden hyväksymistä samoin kuin aseiden, joista tarkastetaan historiallisuus ja niiden turvallisuus. Johtuen siitä, että eri maissa on ollut käytössä eri taistelusäännöt, ensimmäiset yhteiset säännöt kehitettiin nimenomaan HMB:n maailmanmestaruuden kisoihin , "Battle of Nations" -tapahtumaan. Kuitenkin käytettävät säännöt paikallisissa turnauksissa voi silti vaihdella (esim. voi olla kiellettyä toimittaa iskuja tietyille alueille, kuten alle polven, kyynärpäähän, jne.), mutta kansainväliset tapahtumat suoritetaan noudattaen hyväksyttyjä kansainvälisiä sääntöjä.


Artikkeli suomennettu wikipediasta lisenssillä CC-BY-SA