Kooste lyntien laskeminen
Koko bofferointihistorian on ollut puhetta siitä, minkälaiset osumat pitäisi laskea peliteknisesti osumiksi. Asiasta on useita mielipiteitä laidasta toiseen. Osa laskisi pienimmätkin osumat vaikkea kyse ole miekan varsinaisesta liikkeestä. Osa taas haluaisi lyönnin olevan jossain määrin "oikeasti kunnollinen". Useimpien mielipide osunee johonkin välimaastoon. Herkän laskentatavan puolustajat vetoavat yleensä sääntöjen selkeyteen ja yksikäsitteisyyteen, selkeämpien osumien puolustajat taas siihen, että se kannustaa järkevämmän tekniikan käyttöön, ja että bofferointiyhteisön "kalibraatio" kyllä vakiintuu jos siihen vain tahtoa löytyy.
Säännöt ovat luonnollisesti aina tietysti tietty tasapainotila, joka vallitsee ristiriitaisten tavotteiden välillä kuten realistisuus, tasapuolisuus, yksinkertaisuus ja selkeys. Vahinkoa ei voida täysin realistisesti mallintaa mutta toisaalta ei tarvitse aivan läskiksikään lyödä. Toisaalta voidaan pitää "pelillisyyttä", selkeää pelimekaniikkaa tavoitellumpana asiana.
Tällä sivulla ei oteta kantaa, minkälainen ei-aseellinen kontakti on sallittua (taklaukset, työntäminen, asekäden sitominen jne.). Näille asioille on tarkoitus saada oma sivunsa. Tällä sivulla oleellinen kysymys on, että onko se osuma vai ei?
Sisällysluettelo
Nykyinen linjaus
Sotahuudon säännöt (2008) sanovat seuraavaa:
* Osumaksi lasketaan mikä tahansa aseen terän tai vaikuttavan osan (kuten sotanuijien kärki) osuma, joka osuu taistelijaan asti ja on tullut kunnon liikkeestä. Selvästi vartalosta erillään oleviin vaatteisiin tulleita osumia ei lasketa. Epäselvissä tilanteissa voi selvyyden vuoksi vaikkapa huutaa "Rikoit viittani, tämän saat maksaa!" tai nyökätä haarniskaan tulleen osuman merkiksi. On kohteliasta yrittää tehdä lyöjällekin selväksi osuiko annettu isku vai ei.
Osumaksi kelpaa siis kevytkin osuma, kunhan se on tullut oikeasta liikkeestä, eli on lyöty.
Foorumikeskustelua aiheesta
- Osumien otosta. SH08-säännöt osion lyhyt ketju suoraan aiheesta.
Mahdollisesti epäselvyyttä aiheuttavat asiat
Alla on lueteltu erilaisia tilanteita. Niiden alla on listana kommentteja. Jos kommentti on selkästi laskemista puoltava, on siinä -merkki. Vastustavassa kommentissa -merkki.
Aseen osa tai lyöntitapa
Lapeosumat miekasta. Mikäli varmasti huomataan, että osuma todella tuli lappeesta, pitääkö se laskea vai ei?
- Yleisesti ottaen epäselvissä tilanteissa nämä on totuttu laskemaan. Selkeyden vuoksi usein lasketaan miekan lapeosumatkin. Mikäli oikeasti nähdään että osuma oli lappeesta (ja vain siinä tapauksessa) on joskus ajateltu että osumaa ei tarvitsisi laskea missä kyllä on tietty logiikka.
Lapeosuma hilparista. Siis lyöntiterän "kyljestä". Mikäli taas voidaan varmuudella sanoa, ettei ollut terävän osan osuma.
- Onko tämä tilanne analoginen miekan lapeosuman kanssa vai onko mietittävä erillisenä kysymyksenä?
Lyönti keihään terällä. Mikäli keihäällä ei pistä vaan lyö, pitääkö osuma laskea?
- aiheuttaa rumaa keihästekniikkaa eikä oikeasti välttämättä olisi kovin tehokasta (toki viiltokeihäitäkin on ollut olemassa). "pelidynamiikan" kannalta olisi selkeää että keihäällä vai pistettäisiin.
- foorumi: Hipsut ja keihäitten osumista
Miekan pommeli. Tuleeko näitä osumia laskea? Entä väistimen osuma?
Varsiaseen perä. Voiko buttspikellä pistää tai lyödä?
- Nykylinjaus on, että hilparin peräpäällä saa pistää, mikäli siihen on rakennettu kunnollinen pistokärki. Muuten ei.
Lyönti kilvellä. Lasketaanko osumat kilvestä?
- Foorumilla aihetta sivuttu: ketju)
Kimmonneet ampuma- ja heittoaseet. Jo kertaalleen muualle osuneet ampumatarvikkeet. Ovatko vielä vaarallisia?
Osumapaikan selkeys
Osuma selkeästi erilläolevaan vaatteeseen. Osuma liehuvaan viittaan tai hevilettiin. Lasketaanko?
- Nykyisten SH-sääntöjen mukaan ei lasketa osumaksi.
- RopeCon'07-turnaussääntöjen mukaan laskettiin osumaksi. (sori Gebu)
Hipaiseva, mutta selkeydeltään hyvä lyönti. Selkeä ja hyvä lyönti voiman ja liikkeen kannalta, mutta hipaisee kevyesti osumakohtaa ja jatkaa matkaa.
- Sääntöjen pysyminen yksinkertaisena ja yksiselitteisenä.
- Hipaisu on määritelmän mukaan tuota kuin pienen naarmun. Eihän siitä kävisi oikeasti mitään.
Osuman liikkeen selkeys
Kevyt mutta selkeä liike. Kevyt ranteella tehty voimaton lyönti, joka on kuitenkin selkeästi liikkeessä.
- Nykyinen sääntökuvaus vastaa tätä.
- Riittävän lyöntivoiman määrittäminen voi olla vaikeaa. Toisaalta käytännössä tämä on mennyt aika hyvin.
- Heikot lyönnit eivät oikeasti aiheuttaisi mitään vahinkoa. Kunnon lyöntiä (mutta ei mitään älytöntä vaan selkää osumaa) vaadittiin SH06:ssa joten tästä on kokemusta.
Osuma ilman selkeää liikettä. Ase ajautuu esim. ahtaassa joukossa vastustajan iholla. Ilman kunnon liikettä. Lasketaanko?
- . Sääntöjen selkeys ja yksiselitteisyys.
- Ei niitä huomaa helposti, eikä erityisesti panssarin kanssa. Oikeasti ei aiheuttaisi yhtään mitään.
Ihollaolevalla aseella (edellinen tilanne) jatkaminen viiltämällä/sahaamalla. Lasketaanko viiltely?
- Osuman alkamis ja loppumisajankohta on vaikea määrittää. Viilto voi olla vaikea huomata. Toisaalta viilto panssaroimattomaan vastustajaan voisi olla kohtalokasta. Rengaspanssari ja monet muut suojaisivat tällaiselta osumalta (oikeasti) erityisen hyvin.
Taputtelu. Nopeita peräkkäisiä lyöntejä minimaalisella liikkeellä.
- Virossa on käytössä ns. metrisääntö. Miekan kärjen on liikuttava metrin verran. Tämä on yksi mahdollinen ohjenuora taputteluun.
Torjutun iskun liu'uttaminen perille. Tällaisissa osumissa kyse on enemmän kosketuksesta kuin lyönnistä. Onko järkeä laskea?
- Se on sanottava, että tässä tapauksessa ase tulee perille edes jonkinlaisesta liikkeestä. Tällaisten salliminen tosin estää monen historiallisen tekniikan käytön jossa luotetaan että pysäytetty ase on käytännössä vaaraton.
- . Sääntöjen selkeys ja yksiselitteisyys.
- Oikeasti ei aiheuttaisi yhtään mitään.
- foorumi: Torjutun lyönnin aiheuttama vahinko
Torjunnan läpi menevä isku. Voidaanko ajatella, että iskuvoimasta absorboituu riittävän suuri osa?
- Yleisesti ajatellaan, että jos torjuntaa ei saa pysäytettyä, se on henkilökohtainen voivoi. Tästä ei yleensä synny juurikaan keskustelua.
Muita sääntökohtia? jatka listaa!
Esimerkkitapauksia tulkintoineen
Tähän osioon kerätään todellisia ja kuviteltuja esimerkkejä erilaisista tilanteista, ja keskustelun kautta hakea linjaa, pitäisikö kuvattu tilanne (huom! tässä ei keskustella siitä tapahtuiko todellisuudessa kuten kuvaus kertoo vai ei - kuvaus oletetaan totuudenmukaiseksi) ottaa osumaksi vai ei. Huom! Alla olevat esimerkit ja niiden sijoittelu eivät ilmaise mitään "Sotahuudon / bofferiskenen virallista linjaa" ellei toisin erikseen mainita.
Käyttöohjeet:
- kolme aliotsikkoa: osumat, ei-osumat, ja kiistanalaiset
- jokaisella tapauksella on id-numero, kun lisäät uuden tapauksen, tee uusi id
- editoi tapauksen kuvauksesta mahdollinen tapahtunut tulkinta pois, koska johdattelee
- jos jokin on mielestäsi väärässä paikassa, siirrä kiistanalaisiin, ja kirjoita perustelusi kiistalle keskustelusivulle ja/tai tarvittaessa muokkaa tällä sivulla olevaa "yleistä" perustelua tai lisää oma näkökulmasi; käytä tapauksien id-numeroita jotta ei tarvitse tuplata tekstiä turhaan
Osumat
#5 "Hyppäsin oviaukon läheisyydestä sisään oikealle. Keihäsmies löi minua kuitenkin sivultapäin tällöin selkään ja huusi: "kuolit". Tiesin keihäsmiehen kyttäävän ja olin pitänyt silmällä tilannetta. Minulla oli selkäpanssari" Osuma, mutta ei backstab, koska isku oli odotettavissa.
Ei-osumat
#1 "Vastustaja pisti keihäällä rintaan niin että tabardista lähti löysät pois, mutta iskua ei tuntenut lainkaan (vaikka ei ollut rintapanssaria päällä)" Ei osuma, sillä kontakti hyvin heikko /olematon
#2 "Sain keihäästä nuijalyöntiä enkä pistoa. Kyseessä oli selvästi keihäs eikä hilpari." Ei osuma, sillä keihäillä vain pistot lasketaan
#4 "Tapoin sällin, joka tietty löi takaisin. Vastustajan isku lähti kuitenkin vasta kuoleman jälkeen" Ei osuma, sillä vain elävänä lähteneet iskut lasketaan. Toisaalta tapaus on siitä hankala, sillä boffauksessa on perinteisesti korostettu kunkin laskevan vain omia osumiaan...
Kiistanalaiset
#3 "Tunsin nuolen varsiosuman" Kiistanalainen; allekirjoittaneelle epäselvää, miten nuolten varsiosumat tulisi laskea. Beatific 17. heinäkuuta 2008 kello 23.45 (EEST)