SCA-fighting

Kohteesta Sotahuuto Wiki
Versio hetkellä 20. maaliskuuta 2011 kello 16.58 – tehnyt N.Hirvelä (keskustelu | muokkaukset)
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Lajin kuvaus

SCA-fighting tunnetaan myös nimillä rottinkitaistelu ja SCA Heavy Combat (Sana "Heavy" erottaa lajin SCA:ssa olevasta kalpamiekkailusta). Laji on moderni versio keskiajan euroopplalaisesta taistelutaidosta ja se lukeutuu täyden kontaktin keppikamppailulajeihin. Laji keksittiin Yhdysvalloissa 1966 jossa se kehitettiin simuloimaan keskiaikaisia tappeluita. Laji tuli suomeen 90-luvun alussa keskiaikaseuran tapahtumiin, jossa aluksi käytettiin boffereita, mutta siirryttiin parin vuoden päästä rottinkimiekkoihin. Nykyään lajia voi harrastaa kamppailulajina olematta tekemisissä keskiaikaseuran kanssa.

Varusteet ja säännöt

Osumapaikkoja ovat pää, torso, kädet (ranteita ja sormia lukuunottamatta) ja jalat (polvista ylöspäin). Koska kyseessä on täyden kontaktin laji, ei hipaisuja lasketa ja näin ollen turvallisuus tulee varusteiden antamista suojista. Suojattuna pitää olla pää, kaula, munuaiset, kyynärpäät, ranteet (kämmenet ja sormet myös), alapää ja polvet. Aseista löytyy kaikki normaalit lyömävälineet (miekat, polet, kirveet ym.), keihäät, jouset, sotakoneet ja heittoaseet. Ketjukuulat ja nivelletyt aseet ovat kiellettyjä.

Ero boffauksen kanssa

  • Kontakti tekee lyöntitekniikasta erilaisen
  • Polvesta alaspäin ei tarvitse torjua, koska sinne ei saa lyödä
  • Kilpirynnäköiden eroavaisuus lyöntivoiman takia (kilpirynnäköt kestävät pitempään)
  • Varustuksen ei tarvitse olla periodia, mutta kaikki ei-periodit varusteet pitää peittää (esim. periodeilla vaatteilla).

Hyötyjä boffaajille

Vaikka eroavaisuuksia löytyy lajeista, on SCA:sta myös hyötyä boffaajille. Kilpi- ja keihästekniikat menevät melkein yksi yhteen bofferointipuolelle (kunhan muistaa keihään kanssa käyttää vähemmän voimaa). Myös hilparin tekniikat ovat hyvin lähellä toisiaan. SCA-fighting on vanha laji verrattuna boffeorintiin, joten tekniikat (sekä sotakentillä taktiikat) ovat pitkään testattuja ja kehitettyjä. Näin ollen esim. ranteelle tai olkapäälle haitallisia lyöntejä osataan korjata treeneissä jo ennen kuin rasitteita ehtii syntyä. Tietysti myös taistelutaito ja -silmä kehittyvät harrastuksen myötä, josta on hyötyä boffauksessa.

Linkkejä